Massiv jakt efter ”Hollywood-rymmarna”

1 av 7
NYHETER

Jonathan Tieu, 20, Bac Duong, 43, och Hossein Nayeri, 37, kröp genom avloppssystem, klättrade upp på tak och firade sig ner fyra meter – på rep gjorda av lakan.

Den spektakulära rymningen har nu döpts till ”Nyckeln till frihet”-flykten.

Nu höjs belöningen för tips som leder till att de fångas – till 1,7 miljoner kronor.

De tre rymlingarna satt på högsäkerhetsfängelset i Santa Ana, Kalifornien, i väntan på rättegångar där de stod åtalade för separata våldsbrott. Men vid fredagens nattinräkning på fängelset var Jonathan Tieu, 20, Bac Duong, 43, och Hossein Nayeri, 37, försvunna.

Då uppdagades en spektakulär rymning som i amerikanska medier har kommit att kallas ”Nyckeln till frihet”-flykten, för likheterna till filmen (The Shawshank redemption) med Morgan Freeman och Tim Robbins från 1994.

Rymde efter inräkningen

Våldsbrottlingarna rymde enligt den lokala sheriffen kort efter inräkningen klockan 05.00 på fredagsmorgonen. Då hade tagit sig ut genom att på okänt sätt klippa ett hål i ett drygt sex centimeter tjockt galler i en vägg i en sovsal. Därifrån har de smugit vidare genom fängelsets avloppssystem innan de klättrat upp på taket på det fyra våningar höga fängelset, skriver AP.

Därifrån har firat sig ner till marken och friheten på ett fyra meter långt rep – gjort av lakan.

– Jag har arbetat inom rättsväsendet i 37 år, säger sheriff Sandra Hutchens till AP.

– Jag kan meddela att det här ser ut att vara en väldigt sofistikerad operation. Folk i fängelse har mycket tid att sitta och fundera på olika sätt att knäcka våra system.

Kan ha haft medhjälpare

Hur Jonathan Tieu, Bac Duong och Hossein Nayeri fått tag i de verktyg de måste ha haft för att lyckas med flykten är okänt. Polisen utesluter inte att fångarna kan ha haft medhjälpare i personalen, men uppger också att fängelset från 1968 har ”sina brister”. Bland annat kan de 900 fångarna röra sig friare mellan olika avdelningarna jämfört med moderna anstalter, skriver AP.

Polis uppger att fokus nu dock ligger på att fånga in männen. Tieu är fälld för mord, Nayeri för tortyr och kidnappning och Duong för mordförsök.

För att få allmänhetens hjälp att hitta rymlingarna som beskrivs som beväpnade och farliga utlystes först en belöning på över 420 000 kronor för tips som leder till att de gripas.

Under tisdagen fortsatte det hittills resultlösa sökandet och nu höjer myndigheterna belöningssumman – till över 1,7 miljoner kronor.

– Det finns människor där ute som vet var de här personerna är, som kan ha sett dem. Vi ber er ringa, säger Jeff Hallock vid den lokala sheriffsmyndigheten enligt AP.

ARTIKELN HANDLAR OM