Av med mössan – värmen stannar

1 av 2
NYHETER

Efter rysskylan – nu kommer tropikluften.

Varmare temperaturer väntar nu i hela landet de kommande två veckorna.

– Den närmsta veckan har vi ett lågtryck som passerar och mild luft över hela landet. Vi har plusgrader ganska högt upp, säger meteorolog Marie Staerk vid SMHI.

Januarivädret har till största delen varit högtrycksbetonat och stabilt – men kallt. Hela landet har under en längre tid haft minusgrader.

Men nu vänder det.

I och med det lågtryck som nu rör sig över Skandinavien kommer plusgrader och mildare luft.

– Högtrycket som dominerat har förflyttat sig österut och det blir lite ostadigare. Sydvästvindarna för med sig varmare luft över Skandinavien, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI.

I danska Ekstrabladet rapporteras det om tropikluft som drar in över landet. Varm och fuktig luft som bildas inom högtrycksområden över havet. Just denna kommer, enligt den danske meteorolgen Frank Nielsen, från de brittiska öarna och kan höja temperaturen till tio plusgrader. Men enligt honom och Marie Staerk är det inget ovanligt för årstiden.

– Jag skulle inte säga att det är ovanligt. Under 2015 hade vi också milda temperaturer i januari och uppnådde 8-9 grader på en del håll, säger Marie Staerk.

Mildare temperaturer

Precis som då kan temperaturen denna vecka ta sig upp mot tiogradersstrecket på vissa håll. Vilket är en stor skillnad från förra veckans låga temperaturer. Bland annat uppmättes minus 35 grader i landets norra delar men också där blir det nu mildare även om graderna fortsättningsvis ligger på minus.

– I allmänhet kommer Norrland att få minusgrader de kommande dagarna men det kan bli runt nollan upp till Västerbotten, säger Marie Staerk.

– Vi har ju ett varierat väder i Sverige och lågtryck tar med sig mildare luft varje vinter, säger hon.

Trots den närmsta tidens varma väder kan våren meteorologiskt sett inte komma före den 15 februari. Och det är fullt möjligt att rysskylan återkommer.

– Februari brukar vara en av de kallaste månaderna för Sveriges del. Det finns en chans att det blir kallt igen. Men det är för tidigt att säga än, säger Marie Staerk.

ARTIKELN HANDLAR OM