Nu ökar Trump – nästan överallt

NYHETER

Donald Trump fortsätter växa i opinion och ses nu av en majoritet som republikanernas mest valbare kandidat.

Nu varnar huvudkonkurrenten för miljardärens popularitet.

– Trump kan bli ostoppbar, säger Ted Cruz.

Nyhetssajten Politico beskriver den senaste tidens opinionsframgångar som att Donald Trump har ”en växande känsla av oövervinnlighet” kring sig. Och det är inte bara att han tagit in och gått om huvudkonkurrenten Ted Cruz i de senaste nationella mätningarna samtidigt har han tagit ett knappt övertag i Iowa.

Än större övertag

Med sex dagar kvar till nomineringsmötet i den symboliskt viktiga staten uppges Trump vara favorit – med två procentenheters försprång till Cruz i Quinnipiac Universitys mätningar bland republikaner i Iowa som genomförts två gånger i januari, rapporterar Washington Post.

Enligt en mätning från Fox News som presenterades i helgen är Trumps övertag än större. Där ska han ökat med 15 procentenheter och uppges nu leda med 11 över Texassenatorn Ted Cruz.

Och Trump fortsätter även växa på andra områden. Enligt en ny opinionsmätning från ABC News/Washington Post så tror nu 64 procent av republikanerna och de oberoende väljare som lutar åt republikanerna att Donald Trump kommer bli partiets presidentkandidat.

En ökning med 25 procentenheter sen novembermätningen.

56 procent uppger att de ser Donald Trump som den mest valbara kandidaten i höstens val, uppger ABC News/Washington Post.

Intensivt baktalande

Framgångarna kommer samtidigt som Trump har skruvat upp tonen mot sina motståndare. Till exempel den senaste tidens intensiva baktalande av just Ted Cruz som i helgen uppgav att miljardärens ”hybris är utom den värld” samtidigt som han varnade för att Trumps framgångar kan göra honom i princip oslagbar.

– Om Donald vinner i Iowa nu när han samtidigt har en betydande ledning i New Hampshire och om han vinner där så finns det en chans att han kan bli ostoppbar och blir vår kandidat, sa Ted Cruz enligt nyhetssajten Politico.

Politico skriver vidare att det kvarstående hindret för Trump inför Iowa-mötet är torsdagens debatt i Fox News. Inte bara för att hans motståndare i racet lär vara hämndlystna.

Inför debatten har nämligen Donald Trump gjort sig ovän med moderatorn för debatten, Fox-ankaret Megyn Kelly. Trump har bland annat kallat henne för partisk och orättvis efter att hon ifrågasatt hans uttalanden om kvinnor som han kallat ”grisar” och ”sluskar”, skriver Politico.

Hotar att inte delta

De senaste dagarna har Trump till och med hotat att inte delta i debatten men så sent som i morse sa han sig ”troligen” vara på plats.

– Jag håller på att fatta ett beslut, sa Trump till ABC News innan han gav ytterligare en känga till Megyn Kelly:

– Jag anser inte att hon är professionell. Jag tycker inte hon är en särskilt talangfull person. Jag tycker inte hon är en bra reporter och att de hade kunnat åstadkomma bättre.

På tisdagskvällen, svensk tid, la Donald Trump upp en Twitter-omröstning där han bad sina följare rösta på om han skulle delta.

Tillsammans med ett videoklipp där han fortsatte ifrågasätta debattmoderatorn Megyn Kelly. När knappt 24 000 personer röstat ledde ja-alternativet på 52 procent. Trots det såg det ut att luta åt att Donald Trump kommer ta ledigt på torsdagskvällen.

– Jag kommer troligtvis inte besvära mig med debatten, sa han sent i natt.

Lite senare meddelade Trumps kampanjchef Corey Leandowski att Trump skippar den tv-sända debatten i Des Moines.

– Han kommer definitivt inte delta i Fox News-debatten, säger Leandowski till Washington Post.