M större än S i ny opinionsmätning

Foto: OLA AXMAN
Anna Kinberg Batra.
NYHETER

Socialdemokraterna har i senare opinionsmätningar rasat och tvingats förhålla sig till Juholt-nivåer.

I en ny mätning från DN/Ipsos får Moderaterna även stöd av 25,8 procent av väljarna – vilket gör dem till största parti.

I DN/Ipsos januarimätning samlar Socialdemokraterna ett opinionsstöd på 24,7 procent. Samtidigt är Moderaterna med Anna Kinberg Batra i spetsen på väg upp – och förbi.

Omsprungna av Moderaterna

Partiet stöds i mätningen av 25,8 procent av väljarna, vilket gör dem större än Socialdemokraterna. Det har inte inträffat sedan februari 2012, då Stefan Löfven tillträdde som S-ledare efter Juholt-krisen, skriver Dagens Nyheter.

Moderaternas tapp till Sverigedemokraterna ser i samma mätning ut att ha avstannat. SD backar med 2,2 procentenheter till 16,7 procent, en minskning som uppges vara precis inom felmarginalen.

– I analysen ser vi en tendens till att Moderaterna vinner tillbaka väljare från SD. Det är för tidigt att dra några slutsatser efter en mätning men det blir intressant att följa det här flödet framöver, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren för åttonde mätningen i rad, med ett stöd på 2,7 procent.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet har stabila opinionssiffror på ungefär samma nivå, runt 6-7 procent, skriver TT.

Bottennivåer i tidigare undersökningar

Socialdemokraternas uppges inte ha tappat något jämfört med Ipsos decembermätning. Men partiet står inte utan utmaningar och har nått bottennivåer även i andra opinionsundersökningar.

Så sent som i helgen släppte Sifo en ny mätning, beställd av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Också i den ökade Moderaterna och blev största parti med 25,6 procent. Socialdemokraterna fick stöd av 23,2 procent, vilket innebar partiets lägsta stöd bland väljarna sedan Sifo startade sina mätningar 1967, skriver Svenska Dagbladet.

Båda förändringarna är statistiskt säkerställda.

Nytt i januarimätningen var enligt tidningen att Socialdemokraterna främst tappar väljare till Moderaterna, till skillnad från i höstas då de stora strömmarna uppges ha gått till Sverigedemokraterna.

I Aftonbladet/Inizos senaste undersökning klarade sig Socialdemokraterna utan större svängningar. Med ett väljarstöd på 23,2 procent står man mer eller mindre stilla sedan förra mätningen. Samtidigt noterade Moderaterna en rejäl tillbakagång på minus 1,4 procentenheter till 21,3 procent – vilket innebar att Sverigedemokraterna för första gången blev landets största parti i Aftonbladet/Inizo med 22,2 procent.

Mätningen gjordes under tiden 12-19 januari, och är genomförd som en webbundersökning.