Ökad zikaoro påverkar resebranschen

NYHETER

Hotet från det myggburna influensaliknande zikaviruset riskerar att slå mot turismen i Karibien och Latinamerika, samtidigt som smittan konstaterats i flera amerikanska delstater.

Det amerikanska flygbolaget United Airlines erbjuder kunder som bokat biljetter till zikadrabbade områden pengarna tillbaka om de skjuter på resan och norska Cruise Line Holdings erbjuder gravida kvinnor att omboka sina resor, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt har fler fall av smittan konstaterats i USA, nu i delstaterna Arkansas och Virginia, efter att invånare rest till smittodrabbade områden.

– Arkansas har den typen av myggor som bär zikaviruset, så myggor här i Arkansas kan smittas av viruset om de biter någon med zika, säger Nate Smith vid hälsodepartementet i delstaten i ett uttalande.

Zikaviruset tros orsaka allvarliga hjärnskador och missbildningar på foster och en uppgång av mängden medfödda missbildningar i Brasilien har fått USA och andra länders regeringar att avråda gravida kvinnor för att resa till regionen.

Världshälsoorganisationen WHO har varnat för att viruset väntas spridas till alla länder i Syd- och Nordamerika förutom Chile och Kanada. Costa Ricas hälsominister har konstaterat att viruset spridits till landet och i Colombia uppges 11 000 personer ha smittats.

FAKTA

Zikaviruset

Zikaviruset dök upp i Sydamerika i maj 2015 och har sedan dess spridit sig till minst 20 länder i Latinamerika och Karibien.

De vanligaste symptomen är feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag i uppemot en vecka. Många får inga symptom alls.

Den ursprungliga värden för viruset tros vara afrikanska apor.

Sjukdomen misstänks ligga bakom ett ökat antal missbildningar bland nyfödda barn sedan gravida kvinnor smittats.

Sjukdomen kan behandlas med antiinflammatoriska läkemedel men regelrätt behandling eller vaccin saknas.

Viruset är släkt med exempelvis dengueviruset.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Arkansas hälsodepartement.

TT