Trump hoppar av sista debatten

1 av 5
NYHETER

NEW YORK. Donald Trump hoppar av den sista republikanska debatten före provvalet i Iowa på måndag.

– Jag är rasande över att Fox News hånade mig i en pressrelease tidigare idag. Nu får de se hur mycket pengar de tjänar på en debatt utan mig, sa Trump vid ett valmöte i natt.

Relationen mellan Donald Trump och högerorienterade nyhetskanalen Fox News har varit ansträngd ända sedan ankaret Megyn Kelly i den första republikanska debatten i Cleveland i somras ställde frågor som fastighetsmiljardären från New York uppfattade som oförskämda och jäviga.

I natt eskalerade konflikten.

Trump: ”Mig kan man inte leka med”

När det blev känt att Kelly ska vara moderator också för den debatt Fox sänder från Des Moines i Iowa natten till fredag, bara tre dygn före de inledande provvalen i just Iowa, gick Trump ut på Twitter och frågade sina sympatisörer om han borde delta.

Fox News svarade med en ironisk – eller hånfull, beroende på tolkning – pressrelease om att Trump som president kommer hålla liknande Twitter-omröstningar när han ska träffa Putin och Irans ledare.

”The Donalds” replik:

Han hoppar av debatten.

– Jag är rasande över hur de hånade mig i pressreleasen. Mig kan man inte leka med hur som helst. Jag låter med all säkerhet bli att dyka upp, gjorde han klart vid ett valmöte i Iowa City under natten.

– Låt oss, fortsatte han, se hur mycket pengar Fox tjänar på en debatt utan mig.

Hård kritik mot reportern

Han passade samtidigt på att återupprepa kritiken mot Megyn Kelly.

– Hon borde inte leda debatten. Hon är ingen riktig reporter, hon är en lättviktare. Och hon är partisk. Jag vet det, alla vet det.

Trumps kampanjmanager Corey Lewandowski bekräftade strax efteråt att hans kandidat – som leder alla opinionsmätningar – verkligen tänker hoppa av fredagsnattens debatt.

– Det är helt definitivt och icke förhandlingsbart. Vi ska ha ett eget evenemang för att samla in pengar till veteraner och skadade soldater, säger han till CNN.

– Och Fox News kommer att gå från 24 miljoner väntade tittare till två miljoner.

Fox News grundare och ordförande Roger Ailes gjorde samtidigt lika definitivt klart att Megyn Kelly verkligen kommer att leda debatten.

– Hela vår organisation står bakom Megyn Kelly, meddelade han.

ARTIKELN HANDLAR OM