Trodde han såg löss – då dog Elvis

Foto: Getty images
Undulaten på bilden är inte Elvis.
NYHETER

Undulaten Elvis hade tilltagande klåda och var kal och rosa på huvudet. Löss, konstaterade en veterinär och gav honom en injektion.

Men medicinen gav så kraftiga biverkningar att Elvis trillade av pinn.

Nu får veterinären erinran av ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Det var den 24 oktober i fjol som en kvinna från Göteborg uppsökte veterinär efter att hennes undulat Elvis kliat sin panna så ihärdigt mot sandpinnarna i sin bur att han var alldeles kal och rosa på huvudet.

Veterinären ska då ha tittat på fågelns panna med ett förstoringsglas och dragit slutsatsen att det rörde sig om löss. Elvis behandlades därefter genom en injektion i låret. Hans ägare ska även ha fått med sig en liten spruta med läkemedel som skulle ges oralt efter två veckor för att han garanterat skulle bli av med lössen.

Men så länge till skulle åtta år gamla Elvis inte leva, enligt den anmälan om felbehandling som inkommit till ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Elvis fick somna in

Efter att de kommit hem och kvinnan på inrådan av veterinären tvättat buren ordentligt med både varmt vatten, tvål och klorin samt tillverkat nya sittpinnar, ska undulaten ha blivit lite ”vimsig med yrsel och dålig balans”.

Hans tillstånd försämrades gradvis över natten och på morgonen åkte kvinnan akut med fågeln till ett närliggande djursjukhus.

Där ska det ha konstaterats att fågeln fått någon form av biverkning av medicinen. Elvis ska då varit i så dåligt skick att de tog beslut att låta honom somna in.

Efter att ha hämtat sakkunnigutlåtande från en veterinär med specialinriktning på exotiska djur som medgett att behandlingen sannolikt orsakat fågelns död skriver ansvarnämnden i sitt beslut:

"Han såg tre olika alternativ för behandling av undulaten. Alla tre alternativen var dåliga men har tyckte att han valde det minst dåliga. Med facit på hand är det lätt att inse att valet han gjorde var dåligt för undulaten och dess ägare.”

Beslut om erinran

Veterinären har anfört att han gjort sitt yttersta för att behandla fågeln och uppger att han trodde att fågeln skulle tolerera den dos han fick.

Men ansvarsnämnden anser att han har brustit. Veterinären har nu fått en disciplinpåföljd i form av en erinran för att han åsidosatt sina skyldigheter i sin verksamhet.

ARTIKELN HANDLAR OM