Oro för zikavirus – men gravida får inte boka om resan

1 av 10
NYHETER

Ett fall av zikaviruset har upptäckts i Sverige.

Men att det skulle spridas här är högst osannolikt, enligt experter.

Däremot är oron stor hos gravida som bokat resor till smittoområden eftersom viruset nu misstänks orsaka fosterskador – men svenska resebolag erbjuder inte ombokningar.

Zikaviruset, som sprids av myggor, tros orsaka allvarliga hjärnskador och missbildningar på foster.

Ökningen av mängden bebisar födda med missbildningar i Brasilien har fått USA och andra länders regeringar att avråda gravida kvinnor från att resa till regionen.

Nu har det första fallet av det otäcka viruset upptäckts i Sverige.

En resenär bar på viruset men sjukdomen, som upptäcktes på ett laboratorium i Sverige, var helt okomplicerad.

”Använd myggmedel”

Däremot finns det en oro bland gravida resenärer som besökt smittoområden eftersom viruset just kan drabba ofödda barn – däribland ge barnet förlamning, synskador och utvecklingsstörning.

Det amerikanska flygbolaget United Airlines erbjuder kunder som bokat biljetter till zikadrabbade områden pengarna tillbaka om de skjuter på resan och norska Cruise Line Holdings erbjuder gravida kvinnor att omboka sina resor, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Brittiska Thomas Cook erbjuder gravida kvinnor som är bokade på charterresor till bland annat Mexiko, Dominikanska republiken och Kap Verde, att byta resedestination.

Latinamerikas största flygbolag säger att de inte tar någon avbokningsavgift för gravida kvinnor som vill ställa in sina resor.

Men svenska researrangörer går inte så långt.

– Inte som det ser ut just nu. Men skulle utrikesdepartementet ändra sina rekommendationer så följer vi dem, säger Clara Lindqvist vid Apollos pressjour.

Researrangören Ving erbjuder inte heller ombokningar men uppmanar resenärer som åker till bland annat Mexiko och Karibien att använda myggmedel och ljus klädsel med långa ärmar och ben.

Sverige avråder inte

I Sverige finns inga rekommendationer för gravida att avstå från resor till drabbade länder.

– Vi avråder inte grupper av resenärer men informerar på ambassadernas webbplatser och vi uppmanar resenärer att ta del av reseinformation, säger Karin Nylund på utrikesdepartementets pressjour.

En person i Danmark har testats positiv för zikaviruset, rapporterar danska DR. Danska Sundhetsstyrelsen säger att det inte finns någon risk för en zikaepidemi i Danmark, men råder ändå gravida kvinnor att avvakta med resor till drabbade områden.

Anders Tegnell, statsepidemolog på Folkhälsomyndigheten, tycker Sverige gör rätt som inte avråder gravida från att resa.

– Jag kan inte se att den här typen av risker när de för individen är så små, säger han.

WHO varnar för spridning

Sky News rapporterar att tre personer i Storbritannien har diagnostiserats med zikaviruset. Även tre personer har testat positivt i New York.

Världshälsoorganisationen WHO har varnat för att viruset väntas spridas till alla länder i Syd- och Nordamerika förutom Chile och Kanada. Costa Ricas hälsominister har konstaterat att viruset spridits till landet.

13 800 människor i Colombia har redan smittats och myndigheterna fruktar att allt fler kan komma att drabbas. Samtidigt uppmanas kvinnor i landet att vänta med att bli gravida tills mer om zikaviruset är känt.

ARTIKELN HANDLAR OM