Livsmedelsexpert listar 6 saker han aldrig skulle äta

Foto: Anders Wiklund/TT Bild
NYHETER

Advokaten och livsmedelsexperten Bill Marler har i över 20 år jobbat med olika fall som rör matförgiftning. För Business Insider avslöjar han nu sex olika livsmedel han aldrig skulle få för sig att äta.

Amerikanen Bill Marler har under sin yrkeskarriär vunnit totalt fyra miljarder kronor i olika rättsfall som rört fall där personer blivit sjuka av mat. Erfarenheter som övertygat honom om att vissa livsmedel inte är värda att äta – på grund av risken att bli sjuk.

Här är 6 saker livsmedelsexperten aldrig skulle äta.

1. Rått kött

Marler säger till Business Insider att han aldrig beställer sitt kött råare än medium-well. Anledningen? ”Kött behöver stekas i minst 70 grader för att döda E. coli-bakterier och salmonella”.

Foto: Malin Hoelstad/TT

2. Färdigskuren och färdigsköljd frukt och grönsaker

”Jag skyr detta som pesten. Det är klart att det kan vara trevligt med bekvämlighet, men ju fler personer som hanterat din mat – desto större risk för smitta. Risken för att bli sjuk är helt enkelt för stor”.

Foto: Maja Suslin/TT

3. Råa ostron

Enligt Marler något som helt bör undvikas. ”Jag har sett fler matförgiftningar på grund av ostron de senaste fem åren än vad jag sett på två decennier. Orsaken till det är att vattnet blivit varmare till följd av den globala uppvärmningen som skapar mikrobiell tillväxt som hamnar i ostronen som folk sedan slurpar i sig”.

Foto: Adam Ihse/TT

4. Råa groddar

Flera kända utbrott av ehec-bakterien har spårats till groddar – vilket lett till att hälsovårdsmyndigheter vid olika tillfällen avrått från att äta råa groddar. ”Det har varit mer än 30 utbrott de senaste 20 åren, med främst salmonella och E. coli. Det är för många utbrott för att inte ta hänsyn till. Det här är en produkt jag inte äter över huvud taget”.

Foto: TT

5. Okokta ägg

”Det här är en självklarhet för alla som kommer ihåg salmonellaepidemierna på 80- och 90-talet. Det är betydligt mindre risk att bli smittad idag, men jag tar fortfarande inga risker”.

AP

6. Opastöriserade mjölkprodukter och juicer

Enligt Marler pågår just nu en trend med att dricka opastöriserad mjölk och juice – eftersom pastöriseringen påstås minska näringsvärdet. ”Men genom att skippa den säkerhetsprocess som pastöriseringen innebär så ökar risken för att smittas av bakterier, virus och parasiter. Det finns ingen fördel som är stor nog för att ta risken att dricka rå mjölk”.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
ARTIKELN HANDLAR OM