Larm om knivman i skidmask höll barn kvar i skolan

1 av 6
NYHETER

Polisen fick in uppgifter av elever och personal om en man som gått runt utanför Vattmyraskolan i Järfälla med kniv och skidmask.

Eleverna tvingades sitta inlåsta i en och en halv timme men har nu fått lämna skolan.

– Vi har inte hittat någon än, säger Sven-Erik Olsson vid polisens ledningscentral.

Både elever och personal larmade polisen om att en knivbeväpnad man i skidmask befann sig utanför Vattmyraskolan i Järfälla. Larmet kom in till polisen vid 13.45.

– Alla sitter fast i aulan för att lärarna säger det är någon knivsnubbe i Jakobsberg, sa en elev som befann sig på Internationella engelska skolan i närheten till Aftonbladet.

Sven-Erik Olsson vid polisens ledningscentral i Stockholm säger att man tagit emot dessa uppgifter och berättar att man är på plats med flera patruller på Vattmyraskolan.

– Elever och personal har sett någon person med kniv och skidmask, säger han.

Barnen tvingades sitta inlåsta

Alla föräldrar har fått ett mejl och två meddelanden skickade till sig om händelsen och eleverna tvingades sitta inlåsta i skolorna i runt en och en halv timme. De kunde lämna vid 15.30.

– Vi har inte hittat någon, säger Sven-Erik Olsson.

Hur allvarligt ser man på det här från polisen?

– Det är klart man ser allvarligt på att en man med kniv befinner sig runt en skola. Man vet ju inte vem den här personen är, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Mannen höll sig utanför skolan när vittnen larmade polisen.

– Min son är på väg hem nu, säger en mamma till Aftonbladet.

Meddelade andra skolor

Polisen säger senare på eftermiddagen att man inte hittat någon knivman i området. Personal och elever har sett en man som uppträtt ”udda eller konstigt”.

– Vi kommer dit och har spanat och i slutändan är det inte säkert om man har sett en kniv. Skolledningen gjorde valet att ta in eleverna där man meddelande intilliggande skolor, säger Eva Nilsson.

Det finns i nuläget ingen misstänkt för händelsen och inget brott har konstaterats.

– Ingen har blivit hotad, säger Eva Nilsson.

På Vattmyraskolan går nära 300 elever mellan sex och tolv år.

”Fick ingen information”

Flera föräldrar på förskolan bredvid Vattmyraskolan har hört av sig till Aftonbladet om att de inte fick någon information om händelsen.

Ändå har skolledningen hävdat att man följt den interna krisplan som finns.

”Någon från kommunen tyckte att det inte behövdes för förskolebarnen och istället la de ut något på skolwebben. Jag och flera andra föräldrar reagerade på det i morse”, skriver en orolig förälder till Aftonbladet i ett mejl.

ARTIKELN HANDLAR OM

Järfälla

Brott