Anhölls för mordförsök efter mord på 20-åring

1 av 3
NYHETER

20-åringen sköts ihjäl två dagar före rättgången skulle börja.

Nu har en 34-årig man anhållits misstänkt för försök till mord – på en annan person än den döda 20-åringen.

Men varken polis, åklagare eller försvaret vill kommentera vem den tredje personen är.

Redan i höstas utsattes den 20-åriga mannen för ett mordförsök där han sköts med tre skott i Hageby i Norrköping. I dag började den rättegången men utan offret.

Han mördades i måndags i Hageby.

Polisen larmades till en parkeringsplats i området där de hittade två skadade män efter larm om skottlossing. Den 20-åriga mannen, hemmahörande i Norrköping, dog av sina skador. Den andre mannen, 34-åringen, fördes till sjukhus med allvarliga skador och enligt polisen greps han senare misstänkt för mord alternativt dråp.

Mordförsök på annan person

I ett pressmeddelande som gick ut under onsdagen uppgav åklagaren att 34-åringen anhållits misstänkt för mordförsök på 20-åringen, vilket medier rapporterat om under dagen.

Men de uppgifterna stämmer inte.

– Min klient är misstänkt för mordförsök på en annan person. Han är inte misstänkt för mordet eller mordförsöket mot den avlidne 20-åringen, säger Gabriel Rudbeck, som är 34-åringens försvarare.

Han är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden. Men Rudbeck kan inte säga vem den personen är.

– Jag kan inte gå in på det i nuläget, säger han.

I ett uppdaterat pressmeddelande nämns inte vem 34-åringen är misstänkt för mordförsök på. ”Hans del i händelsen kan åklagaren av utredningsskäl inte uttala sig om” skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi kan inte berätta nu varför den här personen är misstänkt för försök till mord, säger Erik Thulin, presstalesperson vid polisen i Östergötland, till TT.

Polisen i Norrköping har också begärt hjälp från riksmordkommissionen för att utreda mordet på 20-åringen.

– Vi har ställt förfrågan och hoppas att riksmordkommissionen ska finnas hos oss ett par veckor framåt, säger Jan Staaf, chef för utredningssektionen vid polisen i Östergötland till TT.

I samma pressmeddelande rapporterar myndigheten att rättegången där den mördade 20-åringen är målsägande inleddes som planerat under dagen i Linköpings tingsrätt med åklagarens sakframställan. I morgon fortsätter den och då uppges åklagaren lämna en ny presentation med anledningen av att målsägande har mördats.

”För tidigt att uttala sig”

Men hur måndagens skjutning och mordförsöket i höstas hänger samman kan inte åklagaren uttala sig om.

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om sambandet mellan dagens rättegång och händelsen igår, säger åklagare Mats Näkne, som är förundersökningsledare i ärendet.

En 29-årig man man står åtalad för mordförsöket i höstas mot den nu ihjälskjutne mannen.

Den åtalade ska ha varit medlem i Hells Angels supportergrupp enligt tidningen NT. Den ihjälskjutne hade enligt åtalet börjat umgås med personer från Outlaws tidigare Norrköpingsavdelning, vilket ska vara motivet till mordförsöket, skriver tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Hageby