Anhölls för mordförsök efter mord på 20-åring

1 av 3
NYHETER

20-åringen sköts ihjäl två dagar före rättgången skulle börja.

Nu har en 34-årig man anhållits misstänkt för försök till mord – på en annan person än den döda 20-åringen.

Men varken polis, åklagare eller försvaret vill kommentera vem den tredje personen är.

Redan i höstas utsattes den 20-åriga mannen för ett mordförsök där han sköts med tre skott i Hageby i Norrköping. I dag började den rättegången men utan offret.

Han mördades i måndags i Hageby.

Polisen larmades till en parkeringsplats i området där de hittade två skadade män efter larm om skottlossing. Den 20-åriga mannen, hemmahörande i Norrköping, dog av sina skador. Den andre mannen, 34-åringen, fördes till sjukhus med allvarliga skador och enligt polisen greps han senare misstänkt för mord alternativt dråp.

Mordförsök på annan person

I ett pressmeddelande som gick ut under onsdagen uppgav åklagaren att 34-åringen anhållits misstänkt för mordförsök på 20-åringen, vilket medier rapporterat om under dagen.

Men de uppgifterna stämmer inte.

– Min klient är misstänkt för mordförsök på en annan person. Han är inte misstänkt för mordet eller mordförsöket mot den avlidne 20-åringen, säger Gabriel Rudbeck, som är 34-åringens försvarare.

Han är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden. Men Rudbeck kan inte säga vem den personen är.

– Jag kan inte gå in på det i nuläget, säger han.

I ett uppdaterat pressmeddelande nämns inte vem 34-åringen är misstänkt för mordförsök på. ”Hans del i händelsen kan åklagaren av utredningsskäl inte uttala sig om” skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi kan inte berätta nu varför den här personen är misstänkt för försök till mord, säger Erik Thulin, presstalesperson vid polisen i Östergötland, till TT.

Polisen i Norrköping har också begärt hjälp från riksmordkommissionen för att utreda mordet på 20-åringen.

– Vi har ställt förfrågan och hoppas att riksmordkommissionen ska finnas hos oss ett par veckor framåt, säger Jan Staaf, chef för utredningssektionen vid polisen i Östergötland till TT.

I samma pressmeddelande rapporterar myndigheten att rättegången där den mördade 20-åringen är målsägande inleddes som planerat under dagen i Linköpings tingsrätt med åklagarens sakframställan. I morgon fortsätter den och då uppges åklagaren lämna en ny presentation med anledningen av att målsägande har mördats.

”För tidigt att uttala sig”

Men hur måndagens skjutning och mordförsöket i höstas hänger samman kan inte åklagaren uttala sig om.

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om sambandet mellan dagens rättegång och händelsen igår, säger åklagare Mats Näkne, som är förundersökningsledare i ärendet.

En 29-årig man man står åtalad för mordförsöket i höstas mot den nu ihjälskjutne mannen.

Den åtalade ska ha varit medlem i Hells Angels supportergrupp enligt tidningen NT. Den ihjälskjutne hade enligt åtalet börjat umgås med personer från Outlaws tidigare Norrköpingsavdelning, vilket ska vara motivet till mordförsöket, skriver tidningen.