”En skam för vårt samhälle”

Löfven talade vid minnesstund för förintelsens offer

1 av 6
NYHETER

Under den 71-åriga minnesdagen av förintelsens offer besökte statsminister Stefan Löfven synagogan i Malmö. Församlingen har länge hoppats på att få besök av statsministern – mycket på grund av det höga antalet hatbrott som sker i staden.

– Vi är lite rädda. Vi diskuterar inte längre om vi ska lämna landet utan när vi ska göra det, säger Maurits Pergament, arrangörsgruppen judiska församlingen.

Alla bänkrader var fyllda när statsministern Stefan Löfven ställde sig i talarstolen i synagogan. Här har man väntat på att statsministern skulle komma. Och denne har haft en stående inbjudan sedan flera år tillbaka.

– Idag hedrar vi offren för förintelsen, vi hedrar deras minne. Det är oerhört viktigt att vi gör det. Det fruktansvärda som hände får aldrig hända igen. Och vi får aldrig glömma det, sa Stefan Löfven.

Över 1,5 miljoner barn blev offer för förintelsen. Därför valde Stefan Löfven att inleda med några rader ur ett barns anteckningsbok – 16-åriga Esther Goldstein – ett av förintelsens offer.

– "Gör gott, gläds av skönheten, älska livet och var inte rädd för döden, tro på gud och en bättre framtid, citerade Stefan Löfven.

Tog avstånd från antisemitism

Han gick sedan vidare till att ta tydligt avstånd mot all form av antisemitism. Och beklagade att judar känner en rädsla för attacker.

– Det är en skam. En skam för hela det svenska samhället. En skam som vi alla måste erkänna, och befria oss ifrån, sa Stefan Löfven.

Säkerheten för minoriteter ska höjas, lovade Löfven, vilket görs genom omprioritering av polisens resurser. Han förklarade att både Malmö och Stockholm ska få fler poliser som enbart arbetar med hatbrott. De här specialgrupperna ska få bättre möjlighet att jaga näthatare.

– De förstärkta insatserna kommer att stödjas av ett nytt IT-centrum som nu byggs upp, för att komma åt den brottslighet som vi ser på nätet, sa Löfven.

Rädsla del av vardagen

Rädsla är en del av vår vardag här i Malmö, förklarade Maurits Pergament, från den judiska församlingen. Hatbrotten och attackerna är så många att en del judar vill söka sig någon annanstans.

– Många funderar på att flytta utomlands, sa Maurits Pergament.

Malmö är, enligt statistiska centralbyrån, den stad i landet där flest hatbrott sker. Därför var det extra viktigt för församlingen att få besök av statsminister Stefan Löfven.

Församlingsledningen fick ett kort möte med honom innan han skulle upp i talarstolen. Där lyfte man upp problemet med de växande hatbrotten

– Han lyssnade. Det är bra men det räcker inte. Vi behöver någon som verkställer något, säger Maurits Pergament.