Misstänks ha planerat attack – med känguru

Foto: AP
Denna känguru har ingenting med den aktuella händelsen att göra.
NYHETER

Sevdet Ramadan Besim, 19, misstänks ha planerat en terrorattack under den australiska helgdagen Anzac day.

Med en medbrottsling ska han ha diskuterat att använda en känguru – som skulle fyllas med sprängmedel, målas med en IS-symbol och släppas lös mot poliser, rapporterar AP.

Den 18 april förra året greps Sevdet Ramadan Besim och fyra andra tonåringar i en räd i australiska Melbourne där 200 tungt beväpnade poliser även konfiskerade svärd och knivar.

Enligt polisen hade han planerat att en vecka senare utföra en attack under den nationella helgdagen Anzac day – varje år den 25 april hedras minnet av de soldater som stred i Anzac (Australian and New Zealand Army Corps).

”Skulle halshugga polis”

Bevismaterialet mot Besim utgörs bland annat av chattkonversationer med en 15-årig pojke i Storbritannien, som i oktober dömdes för sin inblandning i planeringen av dådet.

Besim anklagas bland annat för att ha planerat att halshugga en polis.

”Jag skulle älska att ta kål på några poliser”, uppges han ha skrivit. ”Jag skulle träffa dem sen ta några huvuden.”

Enligt polisen ska de två tonåringarna även ha diskuterat den australiska naturen och då kommit på idén att en känguru skulle kunna fyllas med sprängmedel, målas med en IS-symbol och sedan släppas lös mot poliser.

Nekar till brott

Polisen i Australien uppger att Sevdet Ramadan Besim uttryckt stöd för flera terrororganisationer, i synnerhet IS.

När Besim infann sig i Melbourne Magistrates Court på torsdagen nekade han till brott på de fyra punkter han står åtalad för.

Vid en fällande dom riskerar Sevdet Ramadan Besim livstids fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM