Sänkte DÖ - nu tänker hon fälla regeringen

NYHETER

Sara Skyttedal sänkte Decemberöverenskommelsen.

Nu har KDU-ordföranden gjort upp en plan för att fälla Stefan Löfvens regering.

– Det är osannolikt att den här regeringen överlever 2016, säger hon.

KDU-ordföranden Sara Skyttedal tillhör falangen inom Kristdemokraterna som såg till att partiet lämnade Decemberöverenskommelsen, DÖ.

Några timmar efter det historiska beslutet på partiets riksting i oktober lämnade övriga allianspartier DÖ och hela uppgörelsen sprack.

Sara Skyttedal laddar nu för nästa steg - att fälla Stefan Löfvens regering.

"Börjar känna mig rejält utvilad. Om en vecka är jag tillbaka i Sverige igen. Då ska det fällas lite regering. Tycker ni inte?" skrev hon på Twitter här om dagen.

– Det är vad alliansväljare förväntar sig av alliansföreträdare, säger hon till Aftonbladet.

Misstroendeförklaring

Skyttedal ser två alternativ för att lyckas med planen. Det första är att rikta en misstroendeförklaring mot regeringen, något hon själv inte kan ta initiativ till eftersom hon inte sitter i riksdagen. I stället tänker hon samla gräsrötterna i partiet och driva frågan stenhårt.

Det andra alternativet är att lägga en gemensam alliansbudget som tvingar bort Stefan Löfven.

SD-ledaren Jimmie Åkesson gick i går ut med att han tänker stödja en gemensam alliansbudget. Sara Skyttedal säger att hon inte kan ta ansvar för hur SD röstar vid framtida budgetomröstningar.

– Jag tycker det är bra att alla ledamöter i Sveriges riksdag röstar för det budgetalternativ som är bra för Sverige. Det borde framförallt alliansföreträdare göra, sedan krävs det en majoritet i Sveriges riksdag för att få till det här.

Få igenom en gemensam budget

För att få majoritet krävs att SD stödjer alliansbudgeten. På frågan om Sara Skyttedal välkomnar Jimmie Åkessons stöd svarar hon:

– Jag tror det går att få igenom en Alliansbudget utan ett formaliserat samarbete med Sverigedemokraterna.

När kan det bli verklighet?

– Jag hade gärna lagt fram en gemensam budget till våren, men det är inte så realistiskt. Jag tror däremot att det är möjligt till hösten, säger hon.

Samtidigt säger Skyttedal att regeringen nu har så stora problem att den kan spricka på egen hand.

– Relationen mellan S och MP är så destruktiv. Jag tror det är högst osannolikt att regeringen överlever 2016, oavsett vad jag gör.