Larmet om zika-viruset: ”Sprids explosionsartat”

1 av 6
NYHETER

Världshälsoorganisationen WHO håller ett krismöte den 1 februari för att avgöra om spridningen av zikaviruset på den amerikanska kontinenten utgör en internationell krissituation eller inte.

WHO-chefen säger att viruset sprids ”explosionsartat” och varnar för att miljoner kan drabbas.

Beslutet om krismötet framkom på torsdagen under ett möte i Genève där WHO-chefen Margret Chan beskrev smittspridningen som "explosionsartad".

Tusentals barn i Brasilien har fötts med fosterskador där zikaviruset misstänks ligga bakom.

– Det har gått från ett mindre hot till ett av alarmerande proportioner, sa Margret Chan.

Inom kort väntas en studie publiceras som visar på ett tidsmässigt samband mellan viruset och fosterskador. WHO förväntar sig 3 till 4 miljoner zikafall i Nord- och Sydamerika, varav 1,5 miljoner fall i Brasilien.

”Kontakta sjukvården”

Folkhälsomyndigheten i Sverige uppmanar de som reser till länder där zikavirus sprids att skydda sig mot myggbett, och gravida kvinnor bör kontakta hälso- och sjukvården för råd inför resan. Risken för resenärer att drabbas av allvarliga komplikationer bedöms i nuläget vara liten.

Det finns i nuläget inget vaccin mot zikaviruset, som är släkt med denguefeber och sprids av myggor. Forskare har i flera år kämpat med att ta fram ett vaccin mot dengue men har hittills misslyckats.

Varnar gravida för OS

Australiens olympiska kommitté (AOC) varnar sina aktiva för zikaviruset inför OS den 5 augusti och skriver att gravida kvinnor bör överväga om de ska åka till Brasilien.

Men Sveriges olympiska kommitté (SOK) tonar ned riskerna.

AOC säger i ett pressmeddelande att man "måste vara på det klara med riskerna för microfali hos nyfödda, om mamman smittas under graviditeten", enligt AFP.

Myggorna finns inte i Sverige

I Sverige finns inga rekommendationer om att avstå från resor till drabbade länder, bland annat i Asien, Afrika och Sydamerika. Det finns heller ingen anledning att tro att viruset kommer att spridas i Sverige – myggorna som bär viruset finns inte här.

När WHO samlas i krismöte på måndag avgörs om zikaviruset ska definieras som en global säkerhetsrisk. Senast det hände var under ebolautbrottet i västra Afrika som dödade 11 000 personer.

ARTIKELN HANDLAR OM

WHO