57 år senare – nu släpps Barbie i flera olika kroppstyper

Tillverkaren: ”Förändringar tar tid”

1 av 5
NYHETER

På torsdagen avslöjade leksakstillverkaren Mattel att den populära dockan Barbie kommer i tre helt nya kroppstyper – ett sätt att till slut ge vika för krav på mångfald och ett mer realistiskt kroppsideal.

Tre helt nya kroppstyper och ett urval av frisyrer och hudtoner. Det är den stora nyheten när Barbiedockan 57 år efter lansering tar ett stort kliv in i samtiden.

I en intervju med Time, som har en bild på en av de nya dockorna på förstasidan av senaste numret, berättar tillverkaren Mattels Evelyn Mazzocco om varför det tagit så lång tid.

– Ja, vissa kommer att säga att vi är sena på bollen. Men förändringar tar tid i ett stort företag, säger hon.

En ”logistisk mardröm”

De nya kroppstyperna kallas ”kurvig”, ”lång” och ”nätt”. Med tanke på det och på de olika valmöjligheterna i övrigt beskrivs nylanseringen som en ”logistisk mardröm”.

Därför säljs dockorna till en början endast via nätet samtidigt som Mattel försöker förhandla till sig ytterligare hyllplan i butikerna.

”Vill inte såra henne”

Bland barn som fått testleka med dockan verkar dock de gamla Barbie-idealen finnas kvar i bakhuvudet. I Times reportage beskrivs hur en sjuårig flicka inte riktigt vill säga vad hon tycker skillnaden är mellan den ”kurviga” och ”original”-Barbie. Istället bokstaverar hon F, A, T – ”fat”.

– Jag vill inte såra henne.

Totalt kommer den nya Barbiedockan i tre olika kroppstyper, sju olika hudtoner, 22 ögonfärger och 24 frisyrer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Barbie

Mattel