Trump skippade nattens debatt i Iowa

1 av 2 | Foto: Jae C. Hong / AP
Trump var värd för ett evenemang för att samla in pengar till krigsveteraner i Iowa – i stället för att delta i debatten som direktsändes av Fox News.
NYHETER

Donald Trump skippade nattens debatt i Iowa mellan republikanernas presidentaspiranter.

I stället framträdde han på ett möte för att samla in pengar till krigsveteraner, rapporterar CNN.

Fastighetsmiljardären, som är etta i opinionsmätningarna i både Iowa och nationellt, hade krävt att tv-kanalen Fox News nyhetsankare Megyn Kelly inte skulle få moderera debatten mellan de republikanska presidentaspiranterna, som direktsänds av Fox i samarbete med Google.

Fox vägrade vika sig för presidentaspirantens krav, och Trumps kampanj gav då besked om att han i stället ska vara värd för ett evenemang för att samla in pengar till krigsveteraner i Iowa, där den amerikanska primärvalssäsongen drar i gång på måndag.

”Dumma, feta och fula”

Megan Kelly, en av tre moderatorer, inledde med att fråga Texassenatorn och presidentaspiranten Ted Cruz om vad hon kallade "elefanten i rummet".

– Jag är en galning, och alla på den här scenen är dumma, feta och fula. Och Ben, du är en usel kirurg. Men nu när Donald Trump är ur vägen vill jag tacka alla på detta podium som visar respekt och berättar vad de vill genomföra för folket i Iowa, sade Cruz halvt på skämt halvt på allvar.

Cruz ligger tvåa i opinionsmätningarna i Iowa och nationellt, enligt Real Clear Politics sammanställning.

På scenen hade han sällskap av Floridasenatorn Marco Rubio, förre neurokirurgen Ben Carson, tidigare Floridaguvernören Jeb Bush, New Jerseys guvernör Chris Christie, Ohioguvernören John Kasich och Rand Paul, senator för Kentucky.

Attaker

Marco Rubio passade på att ge den demokratiska presidentkandidaten Bernie Sanders en känga.

– Han är en bra presidentkandidat – för Sverige, sa Rubio och anspelade på att Sanders kallar sig för demokratisk socialist och bland annat vill ha gratis sjukvård för alla.

”Genomtänkt attack”

Trumps attack på Fox News är – i likhet med hans angrepp på mexikaner, muslimer och senator John McCain – inte slumpartade och känslostyrda utan noga genomtänkta för att försöka vinna ökat stöd bland konservativa som inte längre dyrkar Fox News på samma vis som tidigare, skriver CNN på sin hemsida med hänvisning till konservativa bedömare och kampanjstrateger.

Konflikten mellan Trumpkampanjen och Fox sträcker sig tillbaka till en debatt i augusti då Kelly frågade presidentaspiranten om hans kvinnosyn. Det ledde till en infekterad ordväxling, och Trump har nyligen hävdat att Kelly är partisk och inte skulle behandla honom rättvist.

Fox News svarade med ett satiriskt uttalande om att tv-kanalen hört från hemliga källor att varken Irans högste ledare eller Rysslands president planerar att behandla Trump rättvist om han blir vald till USA:s president. Uttalandet ska dock bara ha spätt på presidentaspirantens ilska mot tv-kanalen och Kelly.

ARTIKELN HANDLAR OM