Anne Franks styvsyster: ”Trump beter sig som Hitler”

Foto: AP
Donald Trump.
NYHETER

Donald Trump valde att skippa nattens debatt.

Det hindrade honom inte från att stå i centrum – och väcka känslar.

”Jag tycker han beter sig som en annan Hitler genom att hetsa till rasism”, skriver Anne Franks styvsyster Eva Schloss.

I samband med helgens minnesdag av Förintelsen skrev överlevaren Eva Schloss, 86, själv en artikel i Newsweek.

Uppmanar fler att hjälpa

Där fokuserade hon både på sin egen flykt från nazisterna och jämförde behandlingen som judar mötte då med den som många flyktingar möter i dag.

”Jag chockerades över att jag inte accepterades som en vanlig person. Jag är återigen väldigt upprörd i dag över att så många länder stänger sina gränser. Färre människor hade dött i Förintelsen om världen hade tagit emot fler judiska flyktingar”, skriver hon.

I sin text uppmanar hon länder som USA och Kanada att ta emot fler flyktingar och att fler behöver göra mer. Hon lyfter också ett varningens finger för framtiden om Donald Trump väljs till president i USA.

”Vore katastrof”

”Om Donald Trump blir nästa president i USA vore det en total katastrof. Jag tycker att han beter sig som en annan Hitler genom att hetsa till rasism. Under hans presidentvalskampanj har han föreslagt ett ”totalt och komplett stopp för muslimer från att ta sig in i USA”, såväl som lovat att bygga en mur mellan USA och Mexiko för att hålla migranter borta”, skriver Eva Schloss.

Hon har tidigare skrivit flera böcker om sin och familjens flykt från nazismen och sin tid med styvsystern Anne Frank, vars pappa efter kriget gifte sig med Evas mamma.