Källor: Flygplanstekniker gripen för ryska kraschen

1 av 26
NYHETER

En flygplanstekniker har gripits misstänkt för att ha placerat den bomb som ska ha sprängt det ryska flygplanet över Sinai-halvön, rapporterar Reuters.

Bomben levererades i en handväska till flygplansteknikern, enligt nyhetsbyråns källor.

Den egyptiske flygmekanikern, vars kusin gått med i IS i Syrien, misstänks ha placerat den bomb som ska ha sprängt det ryska passagerarflygplanet över Sinai-halvön i slutet av oktober förra året.

Det uppger källor med insyn i händelsen till nyhetsbyrån Reuters.

Ytterligare tre personer på flygplatsen ska ha gripits: två flygplatspoliser och en bagagehanterare. 
Det egyptiska inrikesdepartementet nekar däremot till att några gripanden har skett.

”Bomben kom i en handväska”

I den egyptiska utredningen av flygkraschen framkom inte heller att det var en bomb som ledde till att planet störtade. Alla 224 passagerare ombord dog vid kraschen.

Enligt Reuters källor var det när terrorgruppen IS förstod att de hade släkting till en medlem anställd på flygplatsen som bomben planterades.

– IS levererade en bomb i en handväska till den personen, säger en av källorna och tillägger att den misstänktes kusin gick med i terrorgruppen för ett och ett halvt år sedan.

”Ställ inga frågor”

– Han blev tillsagd att inte ställa några frågor och att ta ombord bomben på planet, säger en av källorna.

Enligt Reuters är flygplatspoliserna misstänkta eftersom de inte larmade om bomben vid en säkerhetskontroll. Samtidigt finns möjligheten att de helt enkelt inte gjorde sitt jobb ordentligt.

Ryssland har länge hävdat att det var en medsmugglad bomb som låg bakom flygplanskraschen. Händelsen har slagit hårt mot turistnäringen, som är oerhört viktig för Egyptens ekonomi.