Svensken en av EU:s mest eftersökta

1 av 9
NYHETER

Svenske Simon Arnamo, 24, är en av Europas mest eftersökta.

På listan ”Europes most wanted” finns den mordmisstänkte svensken bland de allra farligaste förbrytarna.

– Det är jättebra om det kan bli fokus på honom, säger åklagare Katarina Lenter.

På den nya hemsidan har EU:s polismyndigheter Europol gemensamt listat Europas mest eftersökta brottslingar.

Till ”Europes most wanted” har svenska polisen bidragit med två namn – misstänkta mördarna Simon Arnamo, 24, och Amim Boali, 23.

Aftonbladet har vid flera tillfällen tidigare skrivit om Simon Arnamo som varit försvunnen ända sedan 21 september 2012 då Joakim Karlsson, 22, mördades.

På en övervakningsfilm syns hur gärningsmännen hoppa på hans huvud efter att ha huggit honom med kniv efter ett bråk i centrala Vallentuna.

Fortfarande försvunnen

En då 17-årig man har redan dömts för dådet till sluten ungdomsvård, men Simon Arnamo är fortfarande eftersökt.

På Europols hemsida uppges att Arnamo är ansluten till nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

Vice chefsåklagare Katarina Lenter leder förundersökningen kring mordet och hoppas att Europols nya hemsida kan ge effekt.

– Än så länge har vi ju inga riktiga spår efter honom och vi vet inte närmare var han kan befinna sig. Allt sådant här är jättebra för vi hoppas kunna få honom till Sverige för att få möjlighet att förhöra honom, säger Lenter till Aftonbladet.

Arnamo är sedan tidigare häktad i sin frånvaro och har varit internationellt efterlyst.

Är utvalda

Från svenskt håll har man också sökt efter Amim Boali, 23, som misstänks för mord i Malmö på juldagen 2014. Boali uppges vara algerisk medborgare och ska ha begått mordet tillsammans med en annan gärningsman. Då båda ska ha dödat en 26-årig man från Malmö.

Det är svenska polisens Fast-grupp – som arbetar med lokalisering och gripande av internationellt efterlysta – som valt ut de båda till listan.

Den nya hemsidan har europeiska polisbyrån Europol skapat i samarbete med respektive EU-lands Fast-grupp. Ländernas grupper har fått välja ut de brottslingar de själva ansett vara mest angelägna att få tag på och den svenska polisen har valt att fokusera på våldsbrottslingar.