Kompass lämnar FN

1 av 2
NYHETER

Svenske FN-diplomaten Anders Kompass har beslutat att lämna organisationen efter tidigare anklagelser om tjänstefel.

Det säger han till TT i samband med ett besök i Stockholm.

– Jag ska gå vidare med mitt liv och hitta andra saker göra. Förhoppningsvis är det knutet till det jag arbetat med hela mitt vuxna liv med, nämligen att stödja mänskliga rättigheter, säger han.

På frågan hur lätt eller svårt beslutet har varit, säger Kompass:

– Det har varit både och men jag tror att det här är det bästa jag kan göra med mitt liv, nämligen att gå vidare.

Varför väljer du inte att fortsätta?

– Jag vill nog inte svara på den frågan.

Kompass stängdes av från sitt arbete och belades med munkavel efter att i juli 2014 ha överlämnat en rapport om franska soldaters sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Kompass uppmanades att säga upp sig men vägrade och händelserna kom upp i ljuset. En oberoende panel slog i december fast att Kompass inte gjort något fel.

Kompass var i dag i Stockholm för att motta priset "Årets FN-vän" av Svenska FN-förbundet.

FAKTA

FN-organ hårt kritiserade

En oberoende panel, bestående av tre personer under ledning av den kanadensiska domaren Marie Deschamps, slog i december förra året fast att Anders Kompass "inte agerat utanför ramen av sina befogenheter".

Han fick dock kritik för att offren inte var anonymiserade i rapporten om franska FN-soldaters sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken som Kompass lämnade överlämnade till Frankrike i juli 2014.

I samma oberoende utredning riktas skarp kritik mot FN-organens oförmåga att reagera på de allvarliga uppgifterna om övergrepp.

Övergreppen mot flera 8–3-åriga barn ska ha utförts av 13 franska soldater, tre från Tchad och två från Ekvatorialguinea. De ska ha skett i eller nära ett flyktingläger under perioden december 2013–juni 2014.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM