Vem saknar katten Noak?

1 av 5 | Foto: Yvonne Boivie
Katten Noak efter att den fångats in från containern.
NYHETER

Polisen i Uppsala vill hjälpa katten Noak att hitta hem – och tipsar samtidigt om hur du bör bete dig om du hittar en katt på villovägar.

För ett tag sedan fick polisen i Uppsala ett samtal från en djurbutik som lagt märke till att en okänd katt börjat hålla till i en sopcontainer utanför.

– Katten var jätteskygg och hade tagit sig in och ut i containern genom en springa på bara fem centimeter. Butikspersonalen la märke till att den var i dåligt skick, mager och eländig. Så när det blev så där kallt som minus 20 grader ringde de oss, säger Yvonne Boivie, djurhandläggare på Uppsalapolisen, till Aftonbladet.

Hon åkte dit och satte upp en fälla för att fånga in katten. Tre dagar senare gav det äntligen resultat och katten, som tillfälligt fått smeknamnet Noak efter platsen där den hittades, kunde tas till ett katthem i Uppsala där den nu får mat och omvårdnad.

Använder Facebook

Enligt Boivie samarbetar polisen med katthem anslutna till kattskyddsförbundet Svekatt.

– Katthemmen står för alla kostnader för polisen har inte den möjligheten. Men när en katt hittats så skrivs den in i polisens hittegodssystem för att vi ska kunna matcha mot anmälan.

Efter att polisen gått ut med en efterlysning på sin Facebooksida har det kommit in en del tips – men inget som ännu gett resultat.

– Hör ingen ägare av sig och den inte är märkt så överlåter polismyndigheten katten till katthemmet som då tar den till veterinär för att kastrera, chipmärka och vaccinera. Utan de här fantastiska katthemmen som finns överallt hade det inte varit roligt att vara katt.

”Registrering är a och o”

Yvonne Boivie berättar om flera fall där efterlysningar och anmälningar om försvunna katter har slutat lyckligt. Senast med ett fall där katten varit borta i över två år. Tack vare allmänheten, Facebook och polisens närvaro på sociala medier så lyckades ägaren till sist få tillbaka sin katt.

Enligt Yvonne är märkning och registrering a och o för att ha chans att få tillbaka en bortsprungen katt.

– Registrering sker inte per automatik bara för att katten märks, det måste man aktivt göra själv. Och om din katt försvinner – polisanmäl den så ökar chansen till återförening.

FAKTA

Så gör du om du ser en katt som verkar fara illa

– Lider katten av kyla och hunger bör man, om man har möjlighet, ta in katten.
– Anmäl alltid upphittad katt till polisen så att vi kan matcha med förlustanmälningar.
– Kontrollera om katten är öronmärkt eller chipmärkt det kan man göra hos polisen eller hos veterinär.
– Annonsera i området där katten hittades. Även Facebook fungerar bra.
– Ta kontakt med ett katthem och fråga om de har plats och möjlighet att hjälpa till.

ARTIKELN HANDLAR OM