Expert: För få läkare vet vad fibromyalgi är

1 av 2
NYHETER

Fibromyalgi var en kontroversiell diagnos – förr i tiden.

Men för läkare som är uppdaterade inom smärtområdet är den inte kontroversiell i dag.

Det menar Sveriges ledande forskare på området, Eva Kosek, professor vid Karolinska institutet.

Hon har forskat om sjukdomen, eller snarare syndromet, fibromyalgi sedan 1991 och har publicerat en rad artiklar i området.

– Fibromyalgi är ett smärttillstånd som kännetecknas av att man har en utbredd smärtproblematik och sömnstörning. Vi vet mycket om kroppens smärtmekanismer och fibromyalgi är en störning i kroppens egna smärtreglerande system, säger hon.

”Kan göra ont från kläder”

Hon liknar syndromet med en radio där du vrider upp volymen. Hos människor med fibromyalgi så har nervsystemet vridit upp volymen på kroppens smärtsignaler vilket medför att sådant som normalt inte gör ont blir smärtsamt. Hos en normal människa är ”smärtan” snarare ett brus.

– Det kan till exempel göra ont från kläder, ett bh-spänne och skärp kan vara smärtsamt när man har fibromyalgi och de gör ju inte ont vanligtvis.

Diagnosen bygger på att man har ett antal symtom. Det har varit en kontroversiell diagnos förr i tiden, men Eva Kosek menar att för läkare som är lite uppdaterade inom smärtområdet är den inte kontroversiell i dag – ett område Bjarne Kvilvangs läkare påstod sig vara expert inom.

– Det är ett väletablerat syndrom. Men det är ju tyvärr så att alla inte är riktigt uppdaterade. Sen kan man ha synpunkter på hur själva diagnostiken ska gå till.

Ökad syrebrist i musklerna

Fibromyalgi betecknas av att det finns finns förhöjda nivåer av inflammatoriska ämnen i nervsystemet och avvikande koncentrationer av substanser som nervcellerna använder för att kommunicera med varandra. Det finns även en ökad syrebrist i muskulaturen, förklarar Kosek.

Syndromet drabbar i större utsträckning kvinnor än män – varför är inte helt känt. Det bidrog till att Bjarne Kvilvangs läkare kallade fibromyalgi en ”kärringsjukdom”.

Aftonbladet har vid upprepade tillfällen sökt läkaren.

ARTIKELN HANDLAR OM