Oppositionen kommer till Syriensamtalen

NYHETER

De FN-ledda fredssamtalen om Syrien inleddes i dag i Genève.

FN-sändebudet Staffan de Mistura har hittills bara talat med regeringssidan, men nu meddelar den syriska oppositionens paraplyorgan HNC att även den skickar en delegation.

Svensk-italienske Staffan de Mistura hoppas kunna möta företrädare för oppositionen på söndag, uppger Reuters.

Den syriska oppositionen meddelar att den kommer till fredssamtalen i Genève. Därmed ser det tredje försöket till medling i Syrienkriget ut att kunna inledas.

Det innebär i så fall ett genombrott för en rad länders försök att få parterna – eller åtminstone några av dem – att åtminstone närma sig förhandlingar om en fredlig lösning på konflikten.

Samtalen inleddes tidigare på fredagen men då enbart med företrädare för regimen på plats, och en anonym västerländsk diplomatkälla kallade situationen för ett "fullständigt misslyckande".

”Får inte misslyckas”

Staffan de Mistura och USA hör till dem som har tryckt på och vädjat till oppositionen att delta.

– FN-samtalen får inte misslyckas, sade de Mistura i ett videomeddelande till syriska folket i går, och förklarade att detta kan vara den sista chansen till fred i landet.

Regering och opposition ska inte mötas ansikte mot ansikte, utan genom indirekta samtal. Ombud ska gå i skytteltrafik mellan parterna, berättade de Mistura under en presskonferens i veckan.

FAKTA

Fredssamtal om Syrien

Kriget i Syrien har pågått i snart fem år, skördat runt 260 000 människoliv och tvingat miljoner människor på flykt.

De FN-ledda fredssamtalen har som mål att bilda en övergångsregering, få till stånd en ny konstitution och att val ska hållas i landet inom 18 månader.

(TT)

ARTIKELN HANDLAR OM