Femåriga Coco började prata – efter tre år som stum

”Kan jag få mer rostat bröd, tack”

Foto: Faksimil/Facebook
NYHETER

Coco Bradford, 5, har autism och hade varit stum i tre år när hon i förra veckan överraskade familjen med att be om en bit mer bröd.

– Jag är inte förvånad att hennes första ord handlade om bröd, hon älskar det, säger mamma Rachel till Daily Mail.

När Coco, hemmahörande i brittiska Cornwall, var två år gammal slutade hon prata. Dessförinnan hade hon, på grund av sin autism, bara kunnat uttala meningar som bestod av några få ord. Tills i tisdags.

”Sett hur frustrerad hon blir”

Likt många andra barn med autism har Coco haft svårigheter med att utveckla sitt tal, något som varit svårt för familjen Bradford, som utöver Coco och mamma Rachel består av pappa Luke och syskonen Bianca, Chelsea, Elle, och Oakley. Rachel slutade sitt jobb för att ta hand om Coco, som slutade prata helt när hon var två år.

– Vi försökte med en talterapeut men det fungerade inte, de två senaste åren har varit hemska. Vi har kunnat se hur frustrerad hon blir när hon inte kan kommunicera, säger Rachel till Daily Mail.

”Helt magisk känsla”

Coco fick börja i ABA-terapi i september förra året. ABA-terapi är en behandling där barnet belönas vid framsteg och fokuserar på att få barnet att fungera i sociala sammanhang, något som annars kan vara problematiskt för barn med autism. Och i tisdags gav terapin resultat, då hon vid matbordet sade ”kan jag få mer rostat bröd, tack”.

– Vi har väntat så länge på att hon ska börja prata igen och när hon gjorde det helt utan uppmuntran från oss var en helt magisk känsla. Jag kan inte beskriva hur lyckliga vi är just nu. Nu går det jättesnabbt, på bara några dagar har hon börjat prata allt mer och hon lär sig nya ord varje dag.

ARTIKELN HANDLAR OM