Filmen som ska få män att tänka till

”Vill synliggöra rådande normer”

NYHETER

Ett klipp där män talar om sexuellt våld sprids just nu på Facebook. Bakom klippet står ”Tänk till”, en satsning från UR mot ungdomar.

– Vi vill ge unga kunskap och perspektiv men också se vad som är viktiga frågor för dem, säger Ulrika Arlert, redaktionschef på UR ungdom till Aftonbladet.

"Vi behöver bjuda in alla killar oavsett bakgrund till ett samtal om vilken slags manlighet vi vill ha!" Med den texten sprids nu en film från Facebooksidan ”Tänk till”, en satsning mot ungdomar från UR. Filmen har delats över 2 800 gånger på bara ett dygn.

”Vill se om vi kan vara lite vassare”

Med filmen vill Tänk Till få igång en diskussion och väcka en debatt ungdomar emellan.

– Med filmen ville vi se om vi kan vara lite vassare och föra dialog med ungdomar om olika samhällsfrågor. Vi vill leverera olika argument som skapar diskussion, säger Ulrika Arlert.

”Vill skapa en diskussion direkt med unga”

I klippet, som kan ses ovan, kan tittaren se flera olika män prata om män och deras ansvar för att få ett samhälle utan sexuellt våld.

– Demokratifrågor är en del av UR:s uppdrag och via ungdomskanalen Tänk Till vill vi skapa diskussion direkt med unga mellan 14-19 år främst. Vi har ett antal samhällsfrågor som vi vill lyfta i och att synliggöra rådande normer är en del av detta.