Hittade nyckeln till frihet – nu är de bakom lås och bom igen

NYHETER

De kröp genom avloppssystem, klättrade upp på ett tak och firade ner sig med lakan.

Flykten från högsäkerhetsfängelset i Santa Ana har jämförts med rymningen i filmen ”Nyckeln till frihet”.

Men till skillnad fån Tim Robbins rollfigur har Jonathan Tieu, 20, Bac Duong, 43, och Hossein Nayeri, 37, nu gripits igen.

Fällda för mord, mordförsök respektive tortyr har Jonathan Tieu, Bac Duong och Hossein Nayeri alla varit interner på högsäkerhetsfängelset i Santa Ana i södra Kalifornien – fram till förra veckan, det vill säga. Vid nattinräkningen på fredagen den 22 januari saknades plötsligt de tre våldsbrottslingarna. 

Enligt sheriffen i Orange county har männen troligen skridit till verket direkt efter morgoninräkningen klockan 05.00 samma dag. De ska ha börjat med att klippa ett hål i ett drygt sex centimeter tjockt galler i en vägg i en sovsal. Därifrån har de smugit vidare genom fängelsets avloppssystem innan de klättrat upp på taket på det fyra våningar höga fängelset, skriver AP. Därifrån har de till sist firat ner sig med lakan och sprungit rakt ut i friheten.

Gick in på bilverkstad

Rymningen har i amerikanska medier jämförts med Hollywoodfilmen ”Nyckeln till frihet” från 1994, där Tim Robbins rollfigur flyr genom en tunnel som han grävt under sina 18 år i fängelset.

I tisdags utlystes en belöning på över 1,7 miljoner för tips som skulle leda till att de kunde gripas – men jakten förblev resultatlös.

Inte förrän i fredags kunde den första av de tre rymlingarna, Bac Duong, gripas när han gick in på en bilverkstad i Santa Ana och sa att han gav upp. För polisens utredare berättade han senare att de andra två rymlingarna dagen innan hade befunnit sig i San Jose som ligger vid San Francisco-bukten, 64 mil norrut.

Under lördagen har både Jonathan Tieu och Hossein Nayeri gripits av San Francisco-polisen, rapporterar AP.

Kan ha haft medhjälpare

Hur de tre rymlingarna kunde fly utan att bli upptäckta är fortfarande oklart.

Polisen utesluter inte att de kan ha haft medhjälpare i personalen. De säger också att fängelset från 1968 har ”sina brister”. Bland annat kan de 900 fångarna röra sig friare mellan olika avdelningar än på moderna anstalter, skriver AP.

ARTIKELN HANDLAR OM