Ny katastrof på Medelhavet – minst 39 döda

1 av 6 | Foto: AP
En liten pojke ligger död på stranden.
NYHETER

Minst 39 flyktingar drunknade på lördagen utanför den turkiska kusten.

Fem månader efter Alan Kurdis död sprids nu nya bilder på döda barn på Medelhavets stränder.

– De boende på ön vaknade av flyktingarnas skrik, säger borgmästaren i staden Ayvacik.

Ett femtiotal meter från stranden tog drömmen om Europa slut för ytterligare 39 människor.

Den 17 meter långa båten var på väg mot den grekiska ön Lesbos men sjönk utanför västra Turkiets kust på lördagsmorgonen. Troligen gick båten på grund strax efter avfärd.

Enligt nyhetsbyrån AP befann sig 120 flyktingar från Syrien, Afghanistan och Burma ombord. Minst 39 av dem drunknade.

– De boende på ön vaknade av flyktingarnas skrik. Räddningsarbetet har pågått sedan gryningen, säger Mehmet Unal Sahin, borgmästare i Ayvacik.

Saim Eskioglu vid den turkiska kustbevakningen säger att åtminstone tio av de döda var barn.

– Fyra av dem var tyvärr ett till två år gamla bebisar. Vi är förkrossade.

En turkisk man greps under lördagen, misstänkt för människosmuggling.

”Vi har valt att titta åt ett annat håll”

Bilder från platsen är en påminnelse om att flyktingkrisen är långt ifrån över. På en bild ligger en drunknad pojke bland stenarna på stranden. Han har blå strumpor med små bilar på och hans ansikte har täckts med en blå mössa.

Men reaktionerna nu är annorlunda, menar Peter Bouckaert, krissamordnare vid Human Rights Watch. Han var en av de första som spred bilden på Alan Kurdi i höstas.

I går twittrade Bouckaert bilden på den döde pojken.

”Det här är vad jag sa när Alan Kurdi drunknade. Föreställ dig att det här var ditt barn. Snälla, titta inte åt ett annat håll”, skrev han.

Alans faster: ”Glöm inte”

– Med tanke på alla högtidliga löften efter Alan Kurdis död är det djupt stötande att de här drunkningarna knappt nämnts i media, säger Bouckaert till AP.

Nyhetsbyrån har även talat med Alan Kurdis faster Tima Kurdi. Hon bor i Kanada och tog del av bilden på den döde pojken under lördagen.

– Jag önskar att världen inte glömmer min brorsons tragiska öde. Vi måste stoppa kriget i Syrien, annars kommer det här aldrig ta slut, säger hon.

Tre gånger så många döda

I november slöt EU ett avtal med Turkiet i syfte att minska flyktingströmmen till EU.

Turkiet fick bland annat 27 miljarder kronor mot löften om bättre gränskontroller och hårdare tag mot flyktingsmugglare.

Hittills har avtalet dock inte resulterat i färre döda migranter. Lördagens katastrof innebär att över 250 flyktingar har drunknat på Medelhavet bara i januari månad. Det är tre gånger så många jämfört med samma tid i fjol.

– Antalet dödsfall ökar i en oroande hög takt, säger Joel Millman, talesperson för Internationella organisationen för migration.