Ranstorp: Han kan locka med sig yngre

Terrorismforskaren om gripandet av svenskarna

1 av 3
NYHETER

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp har följt den tidigare terrordömde Mirsad Bektasevic i över tio år.

– Han har hög status och kan locka till sig yngre med anledning av det, säger han.

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta Aftonbladet!

Foto: LOTTE FERNVALL
Magnus Ranstorp

I torsdags greps två svenska medborgare i Grekland. De är formellt misstänkta för brott mot vapenlagen eftersom att flera macheteknivar fanns i deras bagage.

Enligt grekiska medier var männen, som är 28 och 19 år gamla, på väg till Syrien eller Irak för att strida med en jihadistgrupp. De ska ha startat resan i Göteborg för tio dagar sedan med bil och sedan flugit från Köpenhamn till Aten.

Den 28-åriga mannen uppges vara Mirsad Bektasevic. Han dömdes 2007 för förberedelse till terroristbrott och satt i fängelse fram till 2011.

Bakgrund i al-Qaida

Magnus Ranstorp, som leder terrorforskningen vid Försvarshögskolan, har följt 28-åringen länge.

– Jag har följt honom sedan han dök upp 2005. Han är dömd för flera brott och i kombination med det har han varit öppen på sociala medier med sina sympatier.

Mirsad Bektasevic inspirerade till starten av den första danska terrorcellen, enligt Ranstorp.

– Den så kallade Glostrupcellen. Hans bakgrund har varit al-Qaida och jag vet inte om hans senare stöd för IS är rökridåer.

Använder ”omvända flyktingvägen”

Enligt Ranstorp är 28-åringen välkänd. Hans tidigare brottslighet har dessutom gett honom en viss status, enligt terrorismforskaren.

– Han har hög status och kan locka till sig yngre med anledning av det.

Mirsad Bektasevic har varit mycket aktiv på Facebook och Twitter. Ranstorp har själv haft konversationer med 28-åringen på Twitter.

– Han var arg på mig. Det var i juli förra året. Han sa att han är emot extremism, men inte vad ni anser är extremism utan vad islam anser är extremism. Det gjorde att han till exempel var emot IS, säger Ranstorp.

"Grekland har tryck på sig"

Ranstorp förvånas inte över att duon försökte ta sig via Grekland. Han beskriver att de som försöker resa till Syrien eller Irak tar den ”omvända flyktingvägen”. Det förekommer att de tar båt från Grekland eller Cypern för att ta sig till slutmålet.

– Det har blivit svårare att flyga in eftersom myndigheterna är mer påpassliga. Vissa har vänt tillbaka till Sverige för att de inte lyckas. Grekland har ett tryck på sig. Hjärnan bakom Parisattacken var där och planerade attentat, säger Ranstorp.

Varför greps männen?

– Det kan ha varit en slump. Men många av detaljerna är oklara, om det var en slump eller om de blev tipsad av svenska myndigheter till exempel, säger Ranstorp.

"Triggar igång"

Har Säpo ögonen på 28-åringen?

– Det kan jag inte säga säkert. Men det beror nog på vem han har samröre med. Det är vad som triggar igång det hela. Det finns en kapacitet hos honom, men om intentionen finns att begå grova brott är mer oklart. Då är det viktigt att veta vem han har samröre med, säger Ranstorp.

ARTIKELN HANDLAR OM