Nättroll får hembesök – av norsk polis

Nya metoden mot hatet på nätet

Foto: TT / Montage.
Norska polisen har gjort hembesök hos hatare.
NYHETER

I norska Saltens polisdistrikt har en handfull näthatare fått besök hemma av uniformerad polis.

– Vår erfarenhet visar att människor bättrar sig efter att vi varit där och knackat på. Flera förstår allvaret, säger länspolismästare Robin Johnsen till NRK.

För närvarande finns fem asylboenden i norska Salten. Precis som i Sverige har hot om våld mot asylsökande blivit allt vanligare det senaste året, särskilt på nätet.

Norrmän som skriver om att bränna ned boendena eller på annat sätt skada de asylsökande har dock i flera fall fått besök av polisen.

– När uniformerad polis kommer hem till någon så visar det allvar och tyngd, säger Robin Johnsen hos polisen i Salten till NRK.

”Hot om att döda och bränna”

Han är ansvarig för kommunerna Fauske, Sörfold, Saltdal och Nordland. Där har de den senaste tiden ryckt ut till en handfull personer som skrivit hatiska eller hotfulla kommentarer på sociala medier.

– De mest extrema yttringarna följer vi upp omedelbart. Det är hot om att döda, bränna, kastrera eller utöva annat grovt våld, säger Johnsen.

Enligt länspolismästaren följer polisen själva olika grupper och sidor på sociala medier, men de får också mycket tips från allmänheten.

Polisen har dessutom haft en nära kontakt med de olika akuta boendena som upprättades i oktober. De gör besök på de olika mottagningarna minst en gång i veckan, enligt NRK.

ARTIKELN HANDLAR OM