”Terroranklagade svensken hånar polisen”

Gripandet av männen från Sverige har chockat hamnstaden

1 av 7
NYHETER

ALEXANDROUPOLIS. Han misstänks för terrorbrott som kan ge ett långt fängelsestraff.

Men under förhören har den svenske medborgaren Mirsad Bektasevic, som greps i nordöstra Grekland, verkat helt obekymrad – och drivit med polisen.

– Han verkar inte förstår allvaret i det han anklagas för, säger en källa med insyn.

Det är bara omkring fem mil mellan hamnstaden Alexandroupolis och den grek-turkiska gränsen.

På helgerna åker många turkar hit och bänkar sig på någon av fisk- och skaldjursrestaurangerna. Maten är mycket billigare här än på andra sidan landsgränsen. 

Men nu är det måndag, och när solen börjar sänka sig på himlen är det ganska glest mellan gästerna på uteserveringarna längs huvudgatan.

Greps på busstation

En liten bit bort ligger en nergången, grå byggnad. Den inhyser Alexandroupolis busstation. Inuti sitter några resenärer och väntar på sina avgångar. Tystnaden bryts bara av en buss med rasslande motor på vägen utanför.

Det var här som två män från Sverige, varav en uppges vara terrordömde Mirsad Bektasevic, greps i torsdags. I packningen hade de macheteknivar, uniformer och stridsmateriel.

Männen var på väg att ta sig till den turkiska gränsen. Grekisk polis misstänker att de sedan planerade att resa till Syrien för att kriga med terrorgruppen IS.

Oro och misstro

Det var sajten alexpoli.gr som först rapporterande om gripandet. Nyheten spred sig snabbt i den lilla staden. Det är första gången som polis i området slår till mot misstänkta jihadister.

– Alla pratar om det som hänt, och det är på nyheterna hela tiden. Många är oroliga, säger Evi Kiriazidou, 27.

Hon fortsätter:

– Jag är också rädd. De var ju beväpnade. Tänk om de kommer fler som dem, vad händer då?

Irini Xousmekeridou är på en kvällspromenad med tio månader gamla dottern Illiana i vagnen. Även hon är starkt berörd av det inträffade.

– Det är otäckt. Jag vet inte vad som kommer att hända. Jag vet inte ens om jag kommer att våga fortsätta promenera med mitt barn.

Alexandroupolis är ganska förskonad från grövre brottslighet. Det faktum att staden vanligtvis är så lugn har fått en del invånare att tvivla på anklagelserna som riktas mot de gripna. De kan liksom inte tro att någonting sådant skulle kunna ske här.

En av skeptikerna är Babis, som hjälper sin bror med att lyfta in lådor på busstationen. 

– Om jag är rädd? Verkligen inte. Vi vet ju inte ens om det hänt något överhuvudtaget.

”Driver med polisen”

Stadens anonyma polishus ligger helt nära stranden. Här har Mirsad Bektasevic och den 19-åring som han reste tillsammans med förhörts flera gånger under de senaste dagarna.

De misstänks för vapenbrott och samröre med terrornätverk. Det är allvarliga anklagelser. Männen riskerar fleråriga fängelsestraff om de döms.
Men trots det verkar Bektasevic vara helt oberörd i häktet, uppger en källa med insyn i utredningen.

– Han driver med polisen. Det är som att han inte tar det på allvar. Han är hånfull mot förhörsledarna, säger uppgiftslämnaren.

– Han nekar till allt och säger att han inte alls är någon jihadist. Men förklaringarna han lämnar är inte trovärdiga. Han säger att de skulle turista i gränsbyn Peplos. Men där finns ingenting. Inga turister reser dit.

Häktningsförhandlingar mot männen ska enligt planerna äga rum i morgon. Det har förekommit uppgifter om att kan komma att skjutas upp, eftersom det varit svårt att hitta försvarare åt de misstänkta. Enligt vad Aftonbladet erfar väntas dock förhandlingarna äga rum som planerat.

SVT Nyheter rapporterar att männen har tilldelats en advokat, men det är fortfarande oklart om de accepterar ombudet som de fått.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds