Facken har förlorat en miljard – Kommunal ligger i botten

1 av 2 | Foto: TT
Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.
NYHETER

På drygt ett år har Sveriges sju största fackförbund gått back nära en miljard kronor på börsen, visar SvD Näringslivs genomgång.

Kommunal har förlorat mest av sina medlemmars pengar – det skandalomsusade facket har lagt hela 60 procent av sina besparingar i Swedbankaktier.

Sedan årsskiftet 2014/2015 har Stockholmsbörsen gått ner med 12,5 procent. SvD Näringslivs genomgång visar dock att flera av de sju största fackförbunden har presterat bättre än börsen som helhet. Lärarförbundets aktieportfölj har exempelvis stigit i värde med hela 8 procent, medan IF Metalls och Handels portföljer tappat 5,5 respektive 5 procent.

Kommunal har dock inte varit lika lyckosamma. Sedan årsskiftet 2014/2015 har portföljen tappat nära 18 procent i värde.

SvD Näringsliv har tidigare rapporterat att Kommunal lagt hela 60 procent av sina besparingar, nära 240 miljoner kronor, i Swedbankaktier.

– Sett ur ett förvaltningsperspektiv är det helt förkastligt, har Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, tidigare sagt.

”Skapar frågor om andra syften”

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, säger till SvD Näringsliv att fackförbunden gör samma fel som privatsparare.

– De blir kära i sina innehav och glömmer bort att balansera om, vilket skulle stabilisera värdet en hel del.

Han fortsätter:

– Stora innehav i få aktier, i de här fallet att facken har onormalt mycket Swedbankaktier, skapar också frågor om det finns andra syften med investeringen än att just tjäna pengar på den, säger Claes Hemberg.

Nära relation med Swedbank

Efter att Aftonbladet avslöjat grova missförhållanden inom Kommunal och kassören Anders Bergström tvingats avgå, ser fackförbundet nu över förvaltningen av medlemmarnas pengar.

– Historiskt så har relationen mellan förbundet och Swedbank varit nära, men det finns säkert skäl att diskutera om vi ska ha direktägda aktier och vilka aktier i sådana fall. Det är en av frågorna vi nu kommer att titta på säger Niklas Rengen, ekonomichef på Kommunal, till SvD Näringsliv.

De sju fackförbunden som SvD Näringsliv granskat har tillsammans tappat 967 miljoner kronor mellan årsskiftet 2014/2015 och mitten av januari i år.