Trafikkaos i Västra Götaland efter radiohaveri

NYHETER

Det är omfattande störningar i kollektivtrafiken i Västra Götaland.

Tidigt på tisdagsmorgonen ställdes många av Västtrafiks busslinjer in på grund av ett radiohaveri och kraftiga vindar ställde till det för tågresenärer.

– Vi har börjat köra igen men det kommer att vara förseningar i trafiken, säger Jens Holmberg på Västtrafiks presstjänst.

Även polis och räddningstjänst drabbas av att kommunikationssystemet ligger nere.

Trafikbolaget Keolis, som kör på uppdrag av Västtrafik, ställde in ett stort antal busslinjer i kommunerna Göteborg, Mölndal, Lerum, Härryda, Partille och Kungsbacka under tisdagsmorgonen.

Orsaken är, enligt Västtrafik, att det externa kommunikationssystemet Rakel inte fungerar som det ska. 

Förseningar att vänta

Västtrafik kunde inte uppge när felet ska vara åtgärdat. Närmare 40 linjer ska vara drabbade.

– Det ska ha blivit något fel i samband med en uppdatering i natt. För oss innebar det att Keolis ställde in trafiken. Vi fick börja kommunicera via mobil i stället och har nu börjat köra igen men det kommer att vara förseningar i trafiken, säger Jens Holmberg på Västtrafiks presstjänst vid 07-tiden.

På grund av kraftiga vindar ställdes även delar av tågtrafiken in. Enligt Västtrafik drabbas sträckorna Borås-Varberg och Uddevalla-Strömstad.

Polisen drabbad av problemet

Rakel används bland annat av polis och räddningstjänst. Polisen i Västra Götaland vill inte kommentera om eller hur de påverkas av det tekniska problemet.

– För närvarande är det ingenting vi kan säga något om, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Efter Aftonbladets samtal publicerade polisen information på sin hemsida om problemet med kommunikationssystemet.

”Vi har för närvarande tekniska problem med vårt kommunikationssystem Rakel. Vi arbetar med reservrutin och förhoppningsvis är problemet löst inom kort”, skriver polisen i Västra Götaland och Halland.

Allmänheten kan som vanligt ringa till polisen via 114 14 eller akutnumret 112.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bekräftar att de har problem med Rakel. Under morgonen har systemet delvis, men inte tillfredsställande, fungerat. Det finns ingen prognos för när felet är åtgärdat.

Se hela listan på de drabbade linjerna här.