Tobias bröt fem revben när han klev av planet

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Tobias Andersson halkade på flygplanstrappan.
NYHETER

När Tobias Andersson skulle kliva av planet på Arlanda flygplats halkade han på trappan och bröt fem revben.

Han hamnade på sjukhus och missade hemresan – men när han frågade SAS om biljetten blev svaret att han måste köpa en ny.

– Det som irriterar mig mest är bemötandet, säger han.

Det var under måndagen som Tobias Andersson, 40, från Borås flög från Göteborg till Stockholm för ett kundbesök i jobbet. Men när han skulle kliva av SAS-planet på Stockholm Arlanda gick det illa.

Trappan som rullades fram till flygplanet hade inte blivit avisad efter nattens minusgrader och var svår att gå nedför.

– Jag trillade uppe på avsatsen och föll så illa att revbenen gick av och jag fick inre skador. Det kunde gått ännu värre. Jag kunde ramlat ner för hela trappan och slagit huvudet i marken, säger Tobias Andersson.

Tobias bröt fem revben och fick en blödning vid mjälten och ena lungan. Han fördes från flygplatsen med ambulans till Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Jag tycker det är lika viktigt att ta hand om trappan som att avisa planet. Det var ett tjockt lager is, det märkte jag när jag låg ned, säger Tobias Andersson.

”Mycket beklagligt”

Men det är inte skadorna som bekymrar honom mest. Det är ersättningen.

– Jag trodde jag skulle få en ny hembiljett då jag missade flyget och de hade incidentrapporten. Men de sa att jag fick köpa en ny. Jag tycker det är bedrövligt, säger Tobias Andersson.

Enligt SAS finns det noggranna rutiner för när passagerare råkar ut för olyckor. Bland annat upprättas en rapport om vad som inträffat. För att få någon sorts ersättning krävs det att personen har ett läkarintyg som SAS senare kan göra en bedömning utifrån.

– Det är självfallet mycket beklagligt det som har hänt. Dessvärre är det ibland så att passagerare halkar och gör sig illa, speciellt under rådande väderlek. SAS är mycket noga med att hålla trappor och gångvägar fria från is och snö, och att informera passagerarna i högtalarna att de ska vara försiktiga när de kliver av planet. Ibland är detta dock inte tillräckligt, säger Maria Sachs, presskontakt på SAS.

Enligt henne kommer vidare kommunikation om ersättning att ske direkt mellan kunden och SAS.

Spenderade natten på sjukhus

Tobias Andersson är fortfarande kvar på sjukhuset där han spenderat natten. Han får morfin mot smärtorna och har röntgats.

Han vet fortfarande inte när eller hur han ska ta sig hem till Borås.

– Jag känner inte för att transportera mig fem timmar. Sjukhuset ansvarar bara för transporter till andra sjukhus, säger han.

Hur mår du?

– Det är inte så bra naturligtvis. Det går bra så länge jag ligger stilla i sängen men jag kan knappt sätta mig upp, säger Tobias Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM