Över 100 SAS-kunder utnyttjade i miljonhärva

1 av 5
NYHETER

Barndomsvännerna misstänks ha utnyttjat ett hundratal SAS-kunder och lurat flygbolaget på miljonbelopp.

För pengarna ska männen ha köpt fordon, reservdelar och elektronikprylar.

– Jag körde bara på, säger 29-åringen som arbetade med kundservice åt SAS.

Den 29-årige mannen arbetade på ett kundtjänstföretag i Härjedalen där han på uppdrag av SAS hjälpte kunder som krävt pengar tillbaka från flygbolaget eller som hade mer allmänna frågor.

I maj 2015 fick han en idé, säger han i polisförhör. Genom att kopiera kundernas namn och adress men ange ett annat bankkonto skapade han utbetalningar till konton som gick direkt till honom eller till konton som hans 29-åriga barndomsvän öppnat.

Skulle fixa bilen

Enligt åtalet rör det sig om drygt 1,7 miljoner kronor fördelat på 108 utbetalningar mellan maj och november 2015 som såg ut att gå till SAS-kunder. I övrigt skötte han sitt jobb: kunderna som skulle få pengar tillbaka fick det också – men då rörde det sig om avsevärt lägre belopp jämfört med de extra utbetalningarna.

Enligt den anställde skulle pengarna gå till att fixa bilen.

– Jag körde bara på. Tanken var att få klart bilen, säger han i förhör.

På frågan om varför han gjorde det svarade 29-åringen:

– För att få pengar, dum som jag var.

I november upptäckte en kollega på kundtjänstföretaget att flera utbetalningar gjorts till samma konto och att det var 29-åringen som utfört samtliga.

Konfronterades på jobbet

När den anställde konfronterades av kollegor erkände han vad han gjort, men uppgav en lägre summa än vad som sedan kom fram i utredningen. Kundtjänstföretaget, som varit en samarbetspartner med SAS i flera år, meddelade flygbolaget varpå SAS polisanmälde mannen.

Av de drygt 1,7 miljoner kronor som männen ska ha tillskansat sig lades bland annat 445 000 kronor på fordonsdelar och reparationer, 346 000 kronor på köp av fordon och närmare 90 000 kronor på köp av elektronikvaror, visar utredningen.

Sms-bevisning

Den 8 mars ställs barndomsvännerna inför rätta i Östersunds tingsrätt. Den tidigare anställde misstänks för grov trolöshet mot huvudman och hans barndomsvän misstänks för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman alternativt grovt penningtvättsbrott. I förhör har barndomsvännen sagt att han inte visste varifrån pengarna kom, något som tillbakavisas av den anställde.

I bevisningen mot männen finns många sms-konversationer gällande utbetalningar till de olika kontona. I ett av sms:en skriver barndomsvännen att ett av kontona är tomt.

”Ah okej :) då ordnar jag det bara jag hittar ett lämpligt ärende :)”, skriver den anställde.

Barndomsvännen nekar till brott

SAS ersättningsanspråk är på 1 741 523 kronor. De medgivanden den anställde gjort i förhör gäller ännu, enligt hans advokat Jan-Åke Nyström.

– Brottet som sådant behöver inte föranleda fängelsestraff, särskilt när det gäller en tidigare ostraffad. Men det kan variera beroende på beloppens storlek. Vad det slutliga ersättninganspråket blir får vi se i rätten, säger han.

Barndomsvännen vidhåller att han inte visste varifrån pengarna kom.

– Han förnekar brott på grund av bristande uppsåt, säger hans advokat Cilla Lindahl.

SAS vill i nuläget inte kommentera den rättsliga processen i detalj.

– Av hänsyn till den juridiska processen lämnar vi inte ut några detaljer om ärendet. Vi vill understryka att våra kunder har fått sina utbetalningar och alltså inte har drabbats ekonomiskt, säger Anna Wiksten, presstalesperson på SAS.

Aftonbladet har förgäves sökt åklagaren i fallet.

FAKTA

Så gick bluffen till

Exempel 1

Kund begär 336 norska kronor tillbaka för en platsreservering efter en avbokad resa.

Den anställde lägger in en utbetalning på 336 norska kronor i systemet.

Den anställde gör samtidigt en extra utbetalning på 16 536 kronor som ser ut att gå till kunden – men anger ett konto han eller barndomsvännen startat.

Kunden mejlar tillbaka och tackar för god service – utan att veta att hen utnyttjats i miljonbluffen.

Exempel 2

Kund hör av sig om frågor kopplade till Eurobonus.

Den anställde hänvisar vidare till avdelningen som hanterar frågor kring Eurobonus.

Den anställde gör en utbetalning på 16 945 kronor. Kundens namn och adress registreras men det registrerade kontonumret går till den anställde eller till barndomsvännen.