Trump: ’Gör om Iowa-röstningen – Cruz stal valet’

1 av 2
NYHETER

Texassenatorn Ted Cruz vann Iowas röster.

Nu kräver tvåan Donald Trump att omröstningen görs om.

– Ted Cruz segrade inte i Iowa, han stal omröstningen, säger mångmiljardären.

Donald Trump hade övertaget i opinionen inför nomineringsmötet i Iowa. Men när statens republikaner sagt sitt stod motståndaren Ted Cruz som segrare och en ödmjuk Trump kallade det en ära att vara tvåa.

Nu kräver han en ny omröstning och anklagar Ted Cruz för att fuskat och lurat till sig segern.

”Ted Cruz vann inte i Iowa, han stal omröstningen. Det är därför alla opinionsmätningar hade så fel och han fick fler röster än väntat. Dåligt!” twittrade Trump.

Ett av skälen som Donald Trump angav för att omröstningen ska göras om är att Cruz-kampanjen skickade ut ett meddelande till en grupp väljare i Iowa där de anklagas för ”röstbrott”, uppger The Guardian.

Tidningen rapporterar att utskicket var personligt adresserat och även nämnde mottagarens grannar vid namn och kallas för ett försök att få upp väljare från sofflocken genom ”skämma ut dem för att inte ha deltagit i tidigare val”.

Paul Pate, republikansk chef vid myndigheten som övervakar val i Iowa, fördömer Ted Cruz kampanjutskick.

– Det existerar inget sådant som röstbrott knutit till hur ofta någon deltar i val. Alla insinuationer eller uttalanden som motstrider det är felaktiga och jag anser inte att det är förenligt med andan för omröstningen i Iowa, säger Paul Pate enligt The Guardian.

Cruz svarade på brevkritiken vid en presskonferens i lördags:

– Jag ber om ursäkt till ingen alls för att ha använt alla redskap vi kan för att uppmuntra Iowa-väljare att gå ut och rösta, sa Texassenatorn.

Men det är inte bara brevkampanjen som får Donald Trump att kräva omval.

Han anser också att Ted Cruz och hans kampanjmedarbetare medvetet har vilselett väljarna inför omröstningen i Iowa. Han pekar på en tweet från en CNN-reporter som skickats vidare av Cruz-kampanj som handlar om att den republikanske presidentkandidaten Ben Carson åker direkt till Florida i stället för att vara med vid nästa omröstning i New Hampshire, skriver Politico.

Däremot skickades inte uppföljningen ut där CNN-reportern förtydligade att Ben Carson inte hoppar av presidentracet.

Ted Cruz har bett om ursäkt till Ben Carson som godtog ursäkten men kallade tilltaget för ”fulspel”.

Donald Trump nöjde sig dock inte med ursäkten till Carson och gick till Twitterattack:

”Många röstade på Cruz i stället för Carson efter det här bedrägeriet från Cruz”, twittrar Trump som under onsdagen fortsatt gå hårt åt Cruz i sociala medier:

”Baserat på bedrägeriet utfört av senator Ted Cruz under omröstningen i Iowa så borde antingen en ny omröstning genomföras eller så bör Cruz resultat nollställas”.

Under onsdagen så hoppade också en av republikanernas kandidater av– Kentuckysenatorn Rand Paul meddelar nu att inte fortsätter sin kampanj.

– I dag avslutar jag den där jag började, redo och villig att kämpa för frihet, säger han enligt TT.

I Iowa slutade han på femte plats i det republikanska startfältet med endast 4,5 procent av rösterna. I New Hampshire, som går till primärval på tisdag, har han ett genomsnittligt opinionsstöd på 2,8 procent, skriver TT.