Här filmas skräckresan inifrån planet

Första bilderna från planet där två svenska soldater var med ombord – och en man dog

1 av 2
NYHETER

Mardrömmen ombord på flyglanet som lyfte från Somalia i tisdags, fångades på film av en passagerare. Ombord fanns två svenska soldater som klarade sig oskadda. En man dog då han slungades ut genom ett bortsprängt fönster.

Utredarna misstänker en bomb bakom explosionen.

Bara fem minuter efter att det somaliska flygbolaget Daallo Airlines flight D3159 lyft från flygplatsen i Somalias huvudstad Mogadishu i tisdags, utbröt en brand ombord.

Omständigheterna är ännu inte helt klara men enligt SVT ska branden ombord passagerarplanet ha föregåtts av en explosion som var tillräckligt kraftig för att spränga bort ett fönster.

Planet tvingades nödlanda på samma flygplats som det lyft från, Aden Adde International i Mogadishu.

Hittades död

Den omkomne mannen tros ha sugits ut genom det hål som uppstod i planet och ska ha hittats i ett område utanför den somaliska huvudstaden, uppger lokala myndigheter.

Det är ännu inte klarlagt vad som orsakade explosionen. Men den serbiske piloten uppger att det troligen var en bomb, rapporterar den serbiska tidningen Blic. Även två amerikanska regeringskällor uppger för nyhetsbyrån Reuters att utredarna tror att det rör sig om en bomb.

Teknisk bevisning saknas

Ingen grupp har tagit på sig det misstänkta attentatet, och ännu saknas teknisk bevisning att explosionen orsakats av en sprängladdning.

– Utredningen fortsätter, säger Somalias civila luftfartsdirektör Abdiwashid Omar, utan att nämna eventuella teorier om vad som hänt.

Tidigare fanns enbart uppgifter om två lindrigt skadade personer och flygbolaget Daallo Airlines har uppgett att övriga 74 passagerare överlevde.

Två svenska soldater fanns ombord på planet. Ingen av dem skadades, enligt Försvarsmakten.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM