Wallström pressad om flyktingarna i CNN-intervju

NYHETER

Margot Wallström försvarade Sveriges hantering av flyktingsituationen när hon intervjuades i CNN i kväll. När hon får frågan om beslutet att avvisa uppemot 80 000 asylsökande reagerar hon på programledarens ordval.

–Jag skulle inte använda orden ”sparka ut”, säger hon.

Den svenska utrikesministern Margot Wallström gästade i kväll stjärnreportern Christiane Amanpours program på CNN.

I den drygt åtta minuter långa intervjun fick hon frågor om allt från amerikansk politik till hennes kamp för kvinnors rättigheter. Men majoriteten av intervjun dominerades av flyktingfrågan. Vid ett tillfälle frågade Amanpour varför Sverige sparkar ut uppemot 80 000 asylsökande efter att ha varit generösa och tagit emot så många.

– Jag skulle inte använda orden ”sparkar ut”, svarade Wallström. Vi prövar deras asylansökningar och om de inte har rätt att stanna så ska de inte få stanna. Om vi inte får det att fungera så undergräver det hela systemet och trovärdigheten för det.

Riktar kritik mot EU

I intervjun riktar Wallström även kritik mot EU:s hantering av flyktingkrisen.

– Några länder köpte taggtråd medan andra köpte filtar. Jag tror inte att det är ett system som är hållbart.

Aftonbladet fick tag på Margot Wallström strax efter intervjun – och hon betonar att Sverige utifrån förutsättningarna hanterar flyktingsituationen bra.

– Det är ett svårt läge där vi framför allt underskattade ansvarstagandet från andra eu-länder. Vi kunde inte heller ana att det skulle komma så många ensamkommande barn. Det är viktigt att vi fortsätter att agera i EU och FN för att lösa de här problemen.

Simon Krona

ARTIKELN HANDLAR OM