Hjälpte kommunen att ordna fotboll åt flyktingar – krävs på pengar

Foto: OXELÖSUNDS IF
NYHETER

Kommunen bad fotbollsklubben att ordna träningar för flyktingbarn.

Sedan skickade de en faktura på nästan 10 000 kronor för tiderna på kommunala konstgräsplanen.

Nu har Oxelösunds IF tvingats lägga ner verksamheten.

– Vi tyckte vi gjorde en bra sak. Men vi har inte råd, säger ordförande Stig Kjellberg.

I höstas höll kommunens aktivitetssamordnare ett möte om aktiviteter för nyanlända flyktingar i Oxelösund.

Fotbollsträningar var ett av förslagen.

– Aktivitetssamordnaren sa att vad de vill göra är att spela fotboll. Så vi bestämde att hon bokar plantiderna och vi står för material, säger Stig Kjellberg, klubbordförande i Oxelösunds IF.

Hade insamling

Sagt och gjort, samma vecka drog träningarna igång. Klubben såg till att det fanns någon som kunde hålla i träningarna, som hölls tre gånger i veckan.

– Vi hade en insamling med skor och grejer. Det funkade hur bra som helst med träningarna, det brukade komma mellan 20 och 25 personer varje gång, säger Stig Kjellberg.

I mitten av januari kom kallduschen – en faktura på 8000 kronor från kommunen. Det var kostnaderna för timmarna på konstgräsplanen, som då kostade 350 kronor i timmen. Konstgräsplanen är i kommunal drift.

– Vi tyckte vi gjorde en bra sak. Men vi har inte råd eller lust att betala, säger Stig Kjellberg.

– Det var dessutom mitt på dagen, vi tog aldrig tid från någon annan.

Skulle ha sökt pengar i förväg

Även om det aldrig uttalades på mötet tog fotbollsklubben för givet att kommunen skulle stå för speltiderna på konstgräsplanen, eftersom de tog på sig att fixa tiderna.

Men så var det inte. I stället skulle klubben ha sökt pengar i förväg genom att skapa ett projekt, enligt kommunen. Där skulle de ha uppskattat hur mycket verksamheten var planerad att kosta, vilket Södermanlands nyheter också skrivit om.

– Vi gjorde kanske fel, men vi tänkte att det var bra att komma igång så snart som möjligt. Det här är skamligt tycker jag, säger Stig Kjellberg.

”Inga gräddfiler”

Oxelösunds kultur- och fritidschef Conny Zetterlund menar att kostnaden för konstgräsplanen är samma för alla.

– Vi kan inte ordna gräddfiler åt vissa föreningar, det är vårt uppdrag att följa de riktlinjer som fullmäktige har beslutat om. Annars begår jag tjänstefel, säger han.

– Det fanns en bokning från föreningen och vi har skickat en faktura för de tiderna.

Dessutom säger han att asylsökande inte är kommunernas ekonomiska ansvar, utan statens och Migrationsverkets. Föreningar i Oxelösund kan söka pengar för den här typen av aktiviteter från Sörmlandsidrotten, vilket han hoppas att klubben kommer att göra.

Bjuder in till möte

Under torsdagen kommer Conny Zetterlund att bjuda in kommunens ekonomichef och Oxelösunds IF för ett möte kring fakturan.

– Vi ska prata om det här. Men förfarandet i sig är korrekt som jag ser det, säger Conny Zetterlund.

Sedan januari är verksamheten inställd. Men Stig Kjellberg hoppas att kunna dra igång igen och föreningen har nu sökt pengar.

– Ja, vi ger oss inte. Vi gör en insats och då ska vi fortsätta med det, säger Kjellberg.

ARTIKELN HANDLAR OM