Brandmannen Johan var ledig – men ryckte ut och räddade liv

1 av 4 | Foto: CAROLINA BYRMO
NYHETER

Johan Alm, 41, såg branden och rusade in.

Han tog sig in i eldhavet och räddade livet på en man.

– Det var helt instinktivt, säger brandmannen som inte var i tjänst vid hjälteinsatsen.

Johan Alm, 41, jobbar som styrkeledare på brandstationen i Järfälla. Men på onsdagsmorgonen var han ledig från räddningstjänsten och arbetade istället på extraknäcket som fastighetsskötare.

Vid ett bostadsområde i Kalhäll såg han och kollegan svart tjock rök som pyrde ut från taket på ett höghus i närheten.

– Jag såg att det inte stod rätt till. Det kom svart rök från ventilationen och från skorstenen, säger han.

Då bestämde sig Johan och den 60-åriga kollegan att ta ett varv runt kvarteret och runt byggnaden – men det fanns inte en enda brandbil i området. För att vara helt säker på sin sak bad Johan kollegan att veva ned bilfönstret.

– Och då kände jag att det här är ett tecken på en riktig brand. Jag tänkte bara att jag måste hjälpa.

”Tänkte det var helt rätt”

Ett gäng grannar hade samlats utanför bostaden och de ”visste inte om någon var kvar i lägenheten”. Då tog Johan beslutet att ta den två kilos handbrandsläckaren som låg bak i skåpbilen och springa upp.

– Just där och då tänkte jag att det var helt rätt.

Men när han kommer till andra våningen var dörren låst.

– Jag sparkar på dörren så hårt jag kan. Det bara dånar. Jag ringer på och rycker i handtaget men det är låst och ingen öppnar.

Man kvar i lägenheten

I panik springer han ner för att kolla om han kan komma in med en stege, men inser att stegen är alldeles för kort. Då kommer en granne och berättar att ”han öppnat lägenheten”.

– Då kommer jag in. Det är rökfyllt överallt och jag har ungefär en meter fri sikt vid golvet. Det var jättekraftig rökutveckling.

Han berättar hur han springer in i hallen och skriker ”hallå, hallå”, men han får ingen repsons. När han sedan kommer in i köket ser han lågor på köksbänken, på spisen och i taket. Johan berättar hur han tog pulversläckaren och siktade mot de öppna lågorna samtidigt som han skriker ”hallå, hallå”.

– Aaaah, aaah. Hör jag då från sovrummet. Jag springer in där och ser ingenting eftersom det är helt svart på grund av röken. Sedan känner jag med händerna att en person sitter upp i sängen och jag får tag i hans armar och skriker att ”vi måste ut”, säger han.

Det är en man i medelåldern som sitter upp på sängen. Han har andats in rök och är jätteförvirrad, men han kan prata.

– Jag sliter ner honom på golvet och släpar honom på rygg ut från sovrummet. När jag kommer till lägenhetsdörren får jag hjälp av min kollega att dra ut honom till trapphuset där det var frisk miljö.

Vill hitta mannen

Samtidigt kommer brandkår och ambulans till platsen. Mannen hade fått kraftiga rökskador och fördes med ambulans till sjukhus. Även Johan rökskadades och fick spendera nästan fyra timmar på sjukhus.

– När jag kom hem från sjukhuset började jag tänka på allt som kunde ha hänt. Jag kunde ha blivit kvar där inne.

Nu vill Johan Alm jättegärna komma i kontakt med mannen som han räddade – och få reda på att allt har gått bra med honom.