S och M eniga om flyktingmottagandet: ”Allas ansvar”

Foto: SVT
NYHETER

Tiotusentals asylsökande kan komma till Sverige i år, enligt Migrationsverket.

Men hela EU måste axla ansvaret, menar Moderaterna och Socialdemokraterna i SVT:s Aktuellt.

– Kommer man från ett annat säkert land i Europa: då är det där man ska söka asyl, inte just i Sverige, säger Ulf Kristersson.

Mellan 70 000 och 140 000 asylsökande kan komma till Sverige under 2016, enligt Migrationsverket.

Men enligt Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson har Sverige inte kapacitet för det, inte heller för Migrationsverkets lägsta nivå.

– Jag tror inte vi skulle klara 70 000 asylsökande per år, Sverige har ett ansträngt läge och vi pratar om väsentligt lägre nivåer, säger Ulf Kristersson i programmet.

Om 100 000 personer söker sig till Sverige under året väntas myndighetens verksamhetskostnad öka med 420 miljoner kronor jämfört med förra året.

M och S: ”Allas ansvar”

Finansminister Magdalena Andersson tror däremot att de kommer klara Migrationsverkets prognoser, men hon flaggar för att de är beredda på att göra mer ”om det skulle krävas”.

– Stiger siffrorna till nivåer vi inte kan hantera, så kan det bli ytterligare åtgärder. Då får vi se vilka åtgärder det kan vara.

Men enligt henne är flyktingsituationen inte endast Sveriges ansvar. Utan hon säger att alla europeiska länder ska ta ansvar och inte bara Tyskland, Österrike och Sverige.

– Vi jobbar hårt för att andra länder ska ta sitt ansvar. Vi måste få ett gemensamt ansvarstagande i EU, säger hon i programmet.

Ulf Kristersson håller med, när Aftonbladet möter honom efter debatten.

– Jag sa att själva asylrätten tummar vi inte på, men det betyder inte att alla som vill söka asyl just i Sverige har den rätten, säger han. Det är en otroligt viktig skillnad. Kommer man från ett annat säkert land i Europa: då är det där man ska söka asyl, inte just i Sverige.

Vad finns det för realistiska förhoppningar att den frågan ska lösas?

– Man kan inte vänta hur länge som helst på en lösning som inte kommer och då måste man agera, säger Ulf Kristersson. Det är inte rätt mot de flyktingar som kommer i framtiden att vi inte längre har en förmåga att vara ett bra mottagarland, säger Ulf Kristersson.

”Har vidtagit kraftfulla åtgärder”

Magdalena Andersson säger efter programmet att den finansiella situationen, trots alarmerande, inte är lika illa som när Moderaterna satt vid makten.

– Vi har vidtagit kraftfulla åtgärder nu eftersom vi inte hade en hanterlig situation i höstas och det var kaos i mottagningssystemet. Det var inte hållbart. Däremot ser vi att kostnaderna för de offentliga finanserna stiger när vi får ökat mottagande och därför är det väldigt bra att vi halverat de underskott som vi ärvde när Ulf Kristersson lämnade regeringen. Även med det här antalet asylsökande så kommer vi aldrig i närheten av de underskott som rådde när Ulf Kristersson satt i regeringen, säger hon.

Enligt både finansministern och Ulf Kristersson påminner åtgärderna inte om Sverigedemokraternas politik.

– Det är felaktigt. Vi vill ha ett fungerande system i Europa och det är otänkbart att Sverige ensamma ska axla det här ansvaret, säger Kristersson.

– Jag delar Ulf Kristerssons uppfattning. Vi har tagit väldigt stort ansvar och ställt upp för människor men hela det Europeiska ansvaret kan inte ligga på ett fåtal länder, säger Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM