Turist tog semesterbild med monsterkrabba

1 av 3 | Foto: PR IMAGE
NYHETER

Kokosnötkrabban kan bli uppåt en meter lång, klättrar i träd, festar loss på andra krabbor, döda djur och kan öppna en kokosnöt med bara klorna.

Under en djungelsafari på Julön i Indiska oceanen stötte turisten Mark Pierrot nyligen på en av dessa monsterkrabbor – och förevigade mötet.

Den är det största levande leddjuret i världen, kan väga omkring fyra kilo, har en kroppslängd på uppåt 40 centimeter och kan bli uppåt en meter lång totalt. Kokosnötkrabban är också känd vid namn som palmkrabba, kokostjuv, palmtjuv – eller av dem som sett den med egna ögon: ”crabzilla”.

Krabban återfinns på många andra öar i Stilla havet och Indiska oceanen. Bara på Julön, en liten ö i östra delen av Indiska oceanen, uppskattas det finnas mer än en miljon kokosnötkrabbor – vilket är en anledning till att många turister årligen besöker ön.

Storartad semesterbild

När Mark Pierrot nyligen semestrade på ön mötte han under en djungelutflykt en enorm kokosnötkrabba. Men i stället för att springa all världens väg eller observera den på håll greppade den orädde Pierrot tag i det alienliknande djuret – och tog en imponerande semesterbild, uppger brittiska Daily Mail.

Stjäl kokosnötter och lever på andra djur

Kokosnötkrabban kan klättra i träd och drunknar till skillnad från andra krabbor i vatten. De många smeknamnen har den fått för var den ofta påträffas och för sitt tjuvaktiga beteende. Den monstruösa krabban stjäl nämligen allt den kan lägga sina klor på.

Enligt Linda Cash, marknadschef på Julön, är krabborna kända för att ha stulit både mat, spadar och borrmaskiner.

– Om du lämnar något liggande kan du vara ganska säker på att tjuvkrabban kommer att släpa iväg med det, säger Cash till AAP enligt Daily Mail.

Och bortsett från kokosnötter lever krabban på en diet bestående av frukt, andra krabbor och döda djur.

ARTIKELN HANDLAR OM