Hård tv-debatt mellan Clinton och Sanders

1 av 2
NYHETER

Kampen tätnar mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders.

I natt drabbade de samman på nytt.

Och Clinton gick på offensiven direkt – med att kräva ett slut på Sanders ”sluga smutskastning”.

Nyligen ägde det allra första nomineringsmötet (caucus) rum i den lilla men symboliskt viktiga delstaten Iowa. Favorittippade Hillary Clinton vann över Vermont-senatorn Bernie Sanders med minsta möjliga marginal: 49,9 procent mot 49,5 procent.

Men inför nattens sammandrabbning, i den sista demokratiska tv-debatten inför det första primärvalet i New Hampshire på tisdag 9 februari, är Sanders den stora favoriten. Även om det är oerhört jämt mellan kandidaterna har han i veckan dragit ifrån några snäpp. I CNN/WNMUR senaste mätning inför New Hampshire får Sanders 61 procent och Hillary Clinton 30 procent. Och enligt en sammanställning av fyra nationella mätningar som Real Clear Politics har gjort ligger stödet bland demokratiska väljare i genomsnitt på 56,7 procent mot 37,2 procent.

Bäddat för het debatt

Det bäddade för en ordentlig sammandrabbning i MSNBC:s direktsända debatt från universitetet i New Hampshire.

Klockan 03.00 i natt, svensk tid, inleddes debatten. Bernie Sanders fick inleda med ett anförande, och tog då upp sitt favoritämne: orättvisor i dagens USA, den ”riggade ekonomin” där den rikaste procenten och Wall Street har alldeles för stort inflytande.

– En person, en röst, är vad USA handlar om, sa Sanders.

Hillary Clinton fick sedan ordet och bekräftade att det råder orättvisor och ojämlikhet i systemet, men riktade snabbt uppmärksamheten från Wall Streets inflytande. I stället drog hon upp att de har stora problem med rasism, sexism och diskiminering av hbtq-rörelsen, något hon gjort till en profilfråga som hon ämnar bekämpa.

– Och jag ger inga löften som jag inte kan hålla, underströk hon.

Vem är mest progressiv?

De första 30 minuterna dominerades av en diskussion om vem som är progressiv och vem som inte är det samt själva innebörden av ordet. Båda gjorde även sitt yttersta för att framställa sig som kandidaten bäst lämpad att leda USA efter valet i november.

Vid återkommande tillfällen gick Bernie Sanders som så många gånger tidigare till angrepp genom att försöka utmåla Hillary Clinton som någon som representerar, och är en del av, det etablissemang han kritiserar.

– Jag är stolt och jag är glad över att jag är den enda kandidaten här uppe (på scen) som inte får kampanjpengar av Wall Street, sa Sanders.

Clinton, vars kampanj till stor del betalas av storbankerna, reagerade starkt på attacken. Hon anklagade Sanders för ”slug smutskastning” och menade att de i stället borde diskutera sakfrågor.

Sanders: ”Erfarenhet är inte allt”

– Jag har en bättre meritlista och en bättre erfarenhet som gör att jag kan få det här jobbet gjort, och det är vad det här borde handla om.

Efter att ha debatterat vidare, bland annat om hur de båda vill stärka ekonomin och med den medelklassen gick debatten vid 04-tiden över till att behandla utrikespolitik och kampen mot terror och IS.

Hillary Clinton upprepade att hon inte vill skicka marktrupper för att bekämpa terrorgruppen men att hon stöttar de nuvarande flyganfallen i Syrien. Sanders underströk därefter ännu en gång att han till skillnad från Clinton röstade emot Irakkriget. Clinton kontrade med att påminna om att hon har större erfarenhet av utrikespolitik.

– Jag vill påminna att när ni röstar i New Hampshire så röstar ni inte bara för en president utan också en överbefälhavare, sa Hillary Clinton.

Något Sanders snabbt bemötte:

– Erfarenhet är inte allt, omdöme är det.

Iran och Nordkorea

Frågorna gick sedan över till att behandla USA:s relation till Iran, och båda kandidaterna fick svara på hur de ser på och i ledande position skulle förhålla sig till landet samt länder som Nordkorea och Ryssland. Lite senare gick de över till att diskutera dödstraffet.

Trots att ordväxlingen under kvällen var betydligt hårdare än tidigare sammandrabbningar avslutades debatten strax innan 05 svensk tid muntert och med ett gemensamt konstaterande om att de också delar många uppfattningar.

– Vi är hundra gånger bättre än vilken republikansk kandidat som helst, sa Bernie Sanders mot slutet.

– Det är sant, skrattade Clinton.