Nazister och SD-politiker manifesterade tillsammans

Klickbar grafik: De var på torget

NYHETER

Dömda nazister, nyfascister, fotbollshuliganer – och SD-politiker.

Aftonbladet går igenom vilka som, sida vid sida, deltog i rasistmanifestationen ”Folkets demonstration”.

Fredagen den 29 januari gav sig svartklädda män i rånarhuvor och armbindlar ut och attackerade människor i centrala Stockholm. Enligt flera vittnesuppgifter var offren personer med "utländskt utseende". Samtidigt delade de maskerade ut flygblad med uppmaningen att ge sig på gatubarn.

SD-politiker huvudarrangör

Dagen därpå anordnades "Folkets demonstration" på Norrmalmstorg i centrala Stockholm. Huvudarrangör: Johan Widén, kommunpolitiker för SD i Enköping och nämndeman vid Uppsala tingsrätt.

På talarlistan, förutom honom själv, fanns bland andra Stefan Torssell, tidigare Avpixlatskribent, som numera skriver exklusivt för tidningen Nya tider. Nya tider gör positiva reportage om ledare inom nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, som sajtföreträdare även deltagit i tillställningar tillsammans med.

Även ex-Sjöbopolitikern Hans Erling Jensen (SD) talade. Jensen tvingades lämna partiet efter att ha uttalat sig allt för aggressivt, bland annat skrev han på Facebook att muslimer "bör slås ihjäl".

Kända Kärrtorpsnazister

Med i manifestationen, bekräftar tidningen Expo, fanns en rad kända högerextremister. Flera av dem är dömda för våldsbrott, bland andra nazister från SMR, som även deltog vid attackerna i Kärrtorp 2013, och som står under åtal för grov misshandel av en man i Åkersberga i fjol.

– Det var svårt att missa alla som var där, säger Daniel Vergara på Expo, och räknar upp exempel som vit makt-organisationen Nordisk ungdom och nazistiska sajten Motgift.

På plats fanns också svenska och polska nationalistiska fotbollshuliganer, som Fredrik Hagberg, ledare för högerextrema Nordisk ungdom, bekräftar samarbete med.

– Vi har nära samarbete med polska nationalister. De var med här av solidaritetsskäl, säger han till Aftonbladet.

Nazistisk funktionär

"Folkets demonstration" har anordnats vid flera tidigare tillfällen, senast i november i fjol. Även då stod Johan Widén (SD) bakom arrangemanget och vid det tillfället, kunde tidningen Expo avslöja, var en av funktionärerna den kände nazisten Tobias Neuhold, klädd i neonfärgad funktionärsväst.

Neuhold har bakgrund i nedlagda nazistiska Svenskarnas parti och dömdes 2013 för att ha misshandlat ett barn inne i en butik. På sociala medier gör han Hitlerhälsning, manar till "väpnad kamp" och hyllar rasistiske mördaren och skolterroristen Anton Lundin Pettersson.

Sammanlagt 14 personer har efter förra helgens händelser frihetsberövats i utredningar om bland annat stämpling till grov misshandel och våld mot tjänsteman.

Inga av de attackerade flyktingbarnen har gjort några polisanmälningar, men polisen hoppas kunna spåra dem via videomaterial.

Stockholmspolisen har under veckan upprättat en särskild styrka mot medborgargarden.

Debatt inom SD

Efter manifestationen har interna avgångskrav kommit mot huvudarrangören Johan Widén, som låtit hälsa till Upsala Nya Tidning att han inte kunnat hjälpa vilka som dök upp, och att han inte ämnar avgå. Han får stöd av SD Enköpings gruppledare Lars Frantzén.

SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, har på sin Facebooksida kallat arrangörerna naiva. "Det går inte att med tyngd och trovärdighet kräva mer demokrati om man samtidigt står sida vid sida med ledande företrädare och aktivister från den icke-demokratiska och neofascistiska identitära rörelsen. Arrangörerna borde markera tydligare mot extremister från den revolutionära högern", skriver han.

Karlsson (SD): "Frikopplat från partiet"

Till Aftonbladet meddelar Mattias Karlsson via sms att det handlar om "någon enstaka lokal SD-företrädare på lägsta möjliga nivå i organisationen. Vi har tusentals företrädare på den nivån", och tillägger:

– Att personer som uteslutits från partiet och i starka ordalag har kritiserat partiet talade på manifestationen, borde väl rimligtvis snarare understryka än motsäga det faktum att detta var ett evenemang som var helt frikopplat från partiets organisation?

Fredrik Hagberg, ledare för högerextrema Nordisk ungdom, anser att Karlsson är hycklande i sin kritik och förhindrar SD-medlemmar att öppet stå för sina åsikter:

– Det är beklagligt att han tar avstånd på det sättet och går ut och kritiserar demonstrationen. Han står för den extremt rädda vägen. Många inom SD är rädda för att säga vad de tycker på grund av att han går ut och stämplar folk. Mattias Karlsson borde i stället rosa den här fantastiska demonstrationen som man rott ihop.

Aftonbladet har sökt Johan Widén.

FAKTA

”Folkets demonstration” - de var där

Fredrik Hagberg, 27, Åkersberga, ledare för högerextrema Nordisk ungdom.

Har varit aktiv högerextremist i tio år. Har ett förflutet i Nationaldemokraterna där han kandiderade till kommunfullmäktige i Vallentuna 2006.

2014 reste han till Ukraina för att delta i möten med företrädare för det nynazistiska partiet Svoboda.

Enligt nyhetssajten The Daily Beast höll han ett tal inför nynazisterna i Kievs stadshus där han varnade ukrainarna för "etnisk blandning" och "normalisering av homosexualitet".

För Aftonbladet berättar han att han även för ett par veckor sedan rest till Polen för att tala. Enligt Hagberg var de tre polska fotbollssupportrarna som utreds för misshandel efter förra helgen på plats i demonstrationen av solidaritetsskäl.

– Vi har nära samarbete med polska nationalister.

Jonas Andersson, 37, Linköping, partisekreterare för numera nedlagda nazistiska Svenskarnas parti.

Stoppades av polisen i Linköping 2005 i en bil tillsammans med tre andra nazister. Bilen var fylld med molotovcocktails, knivar, slagträn, knogjärn och rånarluvor. Dömdes för förberedelser till grov misshandel till sex månaders fängelse. Har även dömts för misshandel och våld mot tjänsteman.

Anders Rydberg, 32, Trångsund, gruppchef i nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR.

En av dem som greps vid attackerna mot antirasistmanifestationen i Kärrtorp 2013.

Daniel Friberg, 38, Göteborg, vd, nyfascistiska Arktos/Motpol

Tidigare redaktör för högerextrema och främlingsfientliga tidskriften Framtid som gavs ut åren 1997 till 1998. Friberg är även en av initiativtagarna till den så kallade identitära idéströmningen i Norden och nazistiska diskussionsforumet Nordisk.nu (som nu har andra ägare), den neofascistiska tankesmedjan Motpol, det elektroniska uppslagsverket Metapedia samt det sedan 2009 nedlagda Nordiska förlaget.

Sedan 2010 är Daniel Friberg vd för bokförlaget Arktos som ger ut fascistisk och nazistisk litteratur.

Han är även verkställande direktör för det börsnoterade gruvbolaget Wiking Mineral AB, grundat av Patrik Brinkmann, med förflutet inom tyska extremhögern och antiislamiströrelsen.

Tyska Der Spiegel uppger att familjen Brinkmann köpt en lyxvilla för motsvarande 30 miljoner kronor i Berlin, där flera möten ska ha anordnats för medlemmar i Brinkmanns stiftelse Kontinent Europa. Stiftelsen beskrivs som en samlingsplats för personer på den extrema högerkanten.

Friberg dömdes 2009 till tre månaders fängelser för hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande efter att tillsammans med sex medbrottslingar ha trängt sig in i en bostad i Munkedal, hållit fast en person och använt sig av personens dator.

Johan Widén, 44, SD-politiker, Enköping.

Drivande arrangör bakom och talare vid "Folkets demonstration".  Ledamot i tekniska nämnden i Enköpings kommun och nämndeman vid Uppsala tingsrätt.

Jan Sjunnesson, 57, tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för Sverigedemokraternas sajt Samtiden, numera skribent  för Nya Tider och krönikör hatsajten Avpixlat.

Talare vid "Folkets demonstration".

Hans Erling Jensen, 65, Sjöbo, utesluten SD-politiker i Sjöbo kommun.

Talare vid "Folkets demonstration". Tidigare kommunpolitiker för SD i Sjöbo, men uteslöts ur partiet i april i fjol, efter att ha gjort uttalanden som ansågs för aggressiva, bland annat att ”muslimer bör skickas hem till Muslimistan eller slås ihjäl”.

Stefan Torssell, 69, Gamleby, skribent för högerextrema sajten Nya tider.

Talare vid "Folkets demonstration". Tidigare Avpixlat-skribent. Skriver numera för sajten Nya tider, som gör positiva reportage om ledare inom nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, som sajten även deltagit i tillställningar tillsammans med.

Fotbollshuliganer från Djurgården och AIK:s firmor

Polska fotbollshuliganer

Lisa Röstlund