Polisens vädjan till medborgarna

”Ta inte lagen i egna händer”

NYHETER

Inför helgen går polisen i Kalmar ut med ett meddelande till sina följare på Facebook. Man skriver bland annat att det är positivt med fler vuxna på stan och om föräldrar kan tänka sig att nattvandra.

Dock är vi bekymrade över de signaler vi får från bland annat sociala medier att det finns några stycken som pratar om att gå ut på stan och ta lagen i egna händer. Gör inte det.”, skriver man i inlägget.

”Växande problem”

Kent Andersson, inre befäl vid Kalmarpolisen, känner till ryktena och säger att det är ett växande problem.

– Det känns som att man har hört mer om sådana här grupper efter det som hände vid Sergels torg, säger han.

Än så länge har han inte hört om några incidenter under fredagen, även om kvällen än är ung.

”Riktar in sig på en speciell grupp”

Förra helgen spreds ett inlägg på Facebook som beskrev en grupp på 15-16 personer som gick runt de centrala delarna av Kalmar och tog rygg på de som betraktades som "invandrare som trakasserar blonda tjejer", enligt Barometern. Många av kommentarerna till inlägget var öppet rasistiska och togs senare bort av moderatorn, skriver tidningen.

Lotta Petersson, kommunpolis i Kalmar, säger till tidningen att hon inte vill att medborgare tar lagen i egna händer.

– Det verkar också som de här riktar sig mot en speciell grupp, det är inte så vi vill att man jobbar, säger hon till tidningen.

FAKTA

Polisen i Kalmars Facebook-inlägg:

Snart är det helg. Om du ska ut och roa dig i Kalmar fredag eller lördag kanske vi syns? Vi är som vanligt ett gäng poliser som jobbar ute för att skapa trygghet och förhindra brott. Vi gör det tillsammans med flera andra aktörer som ordningsvakter, krögare, polisens volontärer och anställda på kommunen. Fler vuxna ut på stan under kvällar och nätter är alltid positiv, om du som förälder vet att ditt barn ska ut kanske du kan passa på att nattvandra? Dock är vi bekymrade över de signaler vi får från bland annat sociala medier att det finns några stycken som pratar om att gå ut på stan och ta lagen i egna händer. Gör inte det. Då kommer vi att behöva jobba med det istället för att finnas ute för allas trygghet.

Ha en trevlig helg och var rädda om varandra.

// Polisen i Kalmar

ARTIKELN HANDLAR OM