”De har lämnat allt bakom sig”

1 av 5
NYHETER

Plötsligt öppnas järngrindarna och tre ambulanser passerar med tjutande sirener. Några få skadade syrier förs över gränsövergången till ett närliggande sjukhus.

Kvar på andra sidan finns tiotusentals flyktingar som hoppas på att grindarna ska öppnas också för dem.

– De senaste 48 timmarna har 35.000 Syrier flytt striderna och samlats längs gränsen, säger den turkiska guvernören Suleyman Tapsiz på en presskonferens vid gränsövergången.

Turkiet håller gränsen stängd för flyktingarna men skickar över hjälp till den syriska sidan av gränsen. Turkiska myndigheter och hjälporganisationer har upprättat tältläger för tiotusentals personer och skickar regelbundet in mat, filtar och medicin.

Zeinah, en 43-årig lärare som själv flydde till Turkiet från Syrien för två år sedan, är besviken på Turkiets agerande.
– Visst gör Turkiet redan mycket för oss Syrier. Men det är omänskligt att inte släppa in människor som flyr från bomberna, säger Zeinah.

Med hjälp av ryska flygbomningar har den syriska regimens gjort snabba framryckningar, vilket utlöst den senaste flyktingströmmen.

För den syriska oppositionen är det ett svidande nederlag, Fria syriska armén har förlorat kontrollen över stora landområden mellan den turkiska gränsen och Aleppo, Syriens näst största stad.

”Kan inte stänga dörren”

När landvägen nu skurits av från Turkiet befarar Internationella hjälporganisationer att hundratusentals människor i Aleppo står inför en humanitär katastrof. 
Samtidigt fortsätter tiotusentals människor som kommer från landsbygdennorr om Aleppo nu vid den turkiska gränsen på ett besked om de kommer att släppas in. För dem är katastrofen redan ett faktum menar Zeinah.

– Man kan inte stänga dörren för någon är i nöd så här. De har lämnat allt bakom sig. Ett tältläger i Syrien är såklart bättre än ingen hjälp alls, men det är ändå inte nog, säger Zeinah.

Tomas Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM