Dagens namn: Hilda, Hildur
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

All tonfisk torskar i stort burktest

Foto: Colourbox

All tonfisk på burk innehåller hormonstörande ämnen och tungmetaller.

Dessutom är det bara ett märke som får grönt ljus av Världsnaturfonden, WWF.

– Att bara ett märke av åtta får grönt ljus visar hur illa det ligger till. Det är viktigt att fler producenter certifierar sig och driver utvecklingen mot ett mer hållbart fiske, säger WWF:s Inger Melander till Testfakta som genomfört undersökningen.

Hög proteinhalt gör att tonfisk på burk är populär bland de som tränar, bland andra. Men en undersökning från Testfakta visar att det inte bara är nyttigheter i konserverna.

Av åtta sorters tonfisk på burk har samtliga visat sig innehålla det hormonstörande ämnet bisfenol A. Detta trots att flera producenter redan 2012 sa att man höll på att fasa ut ämnet.

– Vi har varit tvungna att byta leverantör för detta segment. Men vi förväntar oss kunna leverera tonfiskburkar utan bisfenol A under 2016, säger Helen Knutsson, kommunikationsansvarig på Orkla Food, som gör marknadsledande Abba.

Samtliga testade burkars innehåll visar också spår av kvicksilver i varierande grad. Dock inte i några farliga mängder.

Utbredd osäkerhet

Just Abbas tonfiskkonserv är den enda som som får grönt ljus av WWF. Märket använder sig av fisk som är MSC-märkt och alltså garanterat kommer från hållbart fiske.

Sex av de andra burkarna får en gul markering, vilket innebär att man bör vara försiktig då det råder osäkerhet kring beståndet, hur fisket förvaltas och vilken miljöpåverkan fisket innebär.

Sämst är godast

Sämst gällande WWF-klassning klarar sig den gulfenade tonfisken från Callipo. Den bör undvikas helt och hållet, menar WWF.

– Innehållet kommer från olika fångstområden och det är framförallt zon 34 mitt i Atlanten som är extra problematiskt med överfiske och illegalt fiske. Här vet vi också att gulfenad tonfisk plockas upp innan den hinner föröka sig, säger Inger Melander, sakkunnig på WWF. 

Testfakta har även undersökt smak och där tar just Callipos tonfisk hem vinsten med full pott. På WWF konstaterar man att smak och hållbart fiske tyvärr inte alltid går hand i hand.

Callipos tonfisk är också den som innehåller mest bisfenol A och kvicksilver.

 

Se hela Testfaktas undersökning här (extern PDF).

Världsnaturfonden Tester
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet