Här jublar Kim Jong-un över uppskjutning

NYHETER

Omvärlden fördömer unisont den nordkoreanska uppskjutningen av en misstänkt långdistansrobot och FN:s säkerhetsråd blixtinkallade till ett krismöte under söndagskvällen.

Men i Nordkorea är det glada miner – och diktatorn Kim Jong-un skrattar och ler.

Bara timmar efter att Nordkorea på söndagen omkring 09.30 lokal tid, midnatt svensk tid, sköt upp en misstänkt långdistansrobot uppgav den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att Nordkorea förbereder ett nytt kärnvapentest. Nordkorea hävdar själva att det rör sig om en observationssatellit som skjutits upp för att cirkulera i omloppsbana runt jorden.

Internationellt fördömande

Men omvärlden betvivlar. Enligt grannländerna Sydkorea och Japan samt EU och USA är det ett sätt att dölja att man testar en möjlig kärnvapenbärande robot, och uppskjutningen fördömdes snabbt av världssamfundet.

FN:s ordförande Ban Ki-moon kallade uppskjutningen ”djupt oroväckande” och USA:s utrikesminister John Kerry kallade den en ”flagrant kränkning” av FN-resolutioner. Säkerhetsrådet utlovade i sin tur att vidta ”kraftfulla åtgärder som svarar på Pyongyangs kränkningar av FN-reslolutioner” och klockan fem möttes rådet i ett krismöte i New York, efter begäran av Sydkorea, Japan och USA, skriver Al Jazeera.

Jublar och hyllar ”epokavgörande händelse”

I Nordkorea tycks stämningen vara en helt annan. Landets officiella nyhetsbyrå Korean Central News, KCNA, släppte på söndagen bilder som visar hur den nordkoreanske ledaren Kim Jong-un bevittnar uppskjutningen från en hemlig plats i Nordkorea.

På en av bilderna ses en leende och glad Kim Jong-un ståendes med händerna i jackfickan i sällskap av en grupp applåderande och jublande män i uniform.

Och trots den internationella ilska som blossat upp och USA:s och Sydkoreas planer på att inleda ”formella samtal” om utplacering av ett amerikanskt missilförsvarssystem på den koreanska halvön uppges uppskjutningen hyllas i Nordkorea som en ”epokavgörande händelse”.

Så sent som 6 januari påstod den nordkoreanska regimen att man genomfört provsprängning av en vätebomb, vilket starkt ifrågasatts och av amerikanska analytiker kallats för en lögn.

ARTIKELN HANDLAR OM