Nu slår snöhalkan till – flera varningar

1 av 4
NYHETER

SMHI har utfärdat flera varningar för kraftigt snöfall.

Trafikverket trippelvarnar för is-, snö-, och frosthalka. Flera fordon har kört av vägen i Jönköpingstrakten.

– Fan, det är så många grejer här, säger Lars Hedström vid Trafikverkets pressjour.

Snön vräker ner igen. SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar för kraftigt snöfall, bland annat i Östergötland, östra Västra Götaland, Örebro län, Dalarna, Gävleborg och Västernorrland.

Och avåkningarna är många till antalet – inte minst i Jönköpingstrakten.

Vid 9-tiden körde en kvinna med sitt barn i bilen i diket i Barnarp, vid 7-tiden körde en lastbil in i ett mitträcke på riksväg 40.

– I Jönköping är det många lastbilar i diket. Det är sådant som händer när det är vinter och halkigt, säger Lars Hedström vid Trafikverkets pressjour.

”Ute med allt vi har”

Temperaturen är fortsatt mild i dag och SMHI räknar med att snön blir mest blötsnö eller regn. Men det kan ändå komma mellan fem och tio centimeter snö.

Trafikverket är ute och sandar, plogar och saltar.

– Vi är naturligtvis ute med allt vi har, säger Lars Hedström.

Saltning kan göras i förebyggande syfte och entreprenörerna som sköter vägarna har kontroll på vad som händer i länen, förklarar Hedström. Men problemet med sandning är att den snabbt blåser och körs bort.

– Håll avstånd och kör försiktigt. Det är ett mycket enkelt råd men det är det som funkar, säger Hedström.

”Fan, det är många grejer”

På E4:an norr om Ljungby, trafikplats Toftaholm, är ytterligare en lastbil inblandad i en trafikolycka och där leds trafiken om. Det råder totalstopp och bärgningsarbetet väntas pågå fram till klockan 16.

– Fan, det är så många grejer här, säger Lars Hedström.

Enligt Trafikverkets halkprognoser råder det både lokal ishalka och snöhalka i stora delar av Östergötland. Halkanvarningarna kommer senare under eftermiddagen och kvällen omfatta främst Norrland.

Karta: Så ser läget ut i trafiken just nu

ARTIKELN HANDLAR OM