Sexklubb byter namn efter dödshot

1 av 4
NYHETER

På sexklubben ”Isis Quest” i Leeds byter man vanligtvis partners men nu tvingas man ofrivilligt också byta namn.

Anledningen är att personalen fått flera dödshot.

– Ägarna fattade beslut om namnbyte efter flera skumma telefonsamtal, säger en källa till The Sun.

Ägarna till swingerklubben ”Isis Quest” i engelska Leeds har nu tröttnat på alla dödshot personalen fått ta emot per mejl och telefon. Hoten misstänks komma från personer som sympatiserar med terrorgruppen IS (som kallas ISIS på engelska).

Enligt uppgift till tidningen The Sun är klubben packad med folk fyra dagar i veckan.

Men den senaste tiden har hoten och hatet förmörkat tillvaron.

Långt upp i träfflistan

Klubbens namn togs ursprungligen efter den egyptiska gudinnan Isis, men för att undvika de otäcka samtalen och mejlen har man nu fattat beslut om att ta bort ”Isis” ur namnet.

– Det fanns en oro att någon religiös dåre skulle ta illa upp att det fanns en sexklubb med samma namn som Islamska staten (Isis på engelska), säger en person med insyn i verksamheten till The Sun.

Enligt uppgift fick personer som sökte på internet efter terrororganisationen i Syrien och Irak träff på stället i Leeds där man praktiserar gruppsex i vilda orgier fyra dagar i veckan.

Olika teman

Vissa kvällar är klubben i Leeds endast öppen för homosexuella och emellanåt har man olika teman, som ”cross-dressing” och ”fetish nights”. Gästerna får, enligt The Sun, också ta med sig egen sprit till klubben.

– I princip allt som är förbjudet enligt islamsk lag och belagt med dödsstraff praktiseras på sexklubben, säger tidningens källa.

Flera andra företeelser och saker runt om i världen har de senaste åren gått samma väg som swingerklubben i Leeds – alltså tvingats till namnbyten (se tillägg nedan).

I Sverige heter totalt 162 kvinnor Isis i förnamn. Av dem har 91 namnet som tilltalsnamn, enligt SCB. Totalt tre män i Sverige har Isis som förnamn.

Ingen person i Sverige har Isis som efternamn.

FAKTA

Andra ”Isis” – byten

Björnhonan

En dräktig björnhona på Lycksele djurpark som man kunde följa på aftonbladet.se i realtid hette från början Isis. Men björnen ville inte på något sätt förknippas med terrorverksamhet och behövde därför läsarnas och tittarnas hjälp att hitta ett nytt namn.

Många förslag kom in och en vinnare bland de bästa förslagen utsågs.

Den dräktiga björnhonan heter numera därför Sissi. Läs mer om björnen här.

Julbelysningen

Oroliga grannar i Limerick i amerikanska delstaten Maine ringde i julas polisen sedan de sett en mycket misstänkt julbelysning.

Ägaren förklarade för polispatrullen att tomten ”uträttade sina behov” på ordet.

Rockbanden

Det franska rockbandet Isis Child bytte namn till Angel's Whisper efter att terrorgruppen helt tagit över träffarna på internet. Det amerikanska hårdrocksbandet Isis som splittrades 2010 ändrade sin Facebooksida till ”Isis the band” för att undvika missförstånd.

Underkläderna

Ann Summers, specialist på sexleksaker och underkläder, lanserade under 2014 en ny serie sexiga underkläder i spets som fick namnet Isis.

Man fick senare be om ursäkt för namnet och försvarade sig, enligt The Independent, med att namnet bestämts långt innan terrororganisationen blev allmänt känd och att ”det var försent att ändra”.

Orkanen

I april 2015 ändrade World meteorological organization (WMO) namnet på orkanen Isis. I stället fick väderfenomenet namnet Ivette.

Skönhetssalongen

Ägaren till skönhetssalongen ”Isis nails” i Queens i New York tvingades att byta namn till ”Bess nails and spa” efter trakasserier. Butikens intäkter föll kraftigt och ägaren såg ingen annan utväg än att byta namn på företaget.

Källa: Aftonbladet, Independent